[Žinios trumpai] Nežemiškos kilmės signalo radimas gali sukelti pasaulinį konfliktą su siaubingomis pasekmėmis  (2)

Nežemiškų civilizacijų atradimas gali turėti pražūtingų pasekmių Žemei, bet dėl geopolitinio konflikto, o ne dėl tarpžvaigždinio karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai daug diskutavo apie signalų siuntimo į kosmosą ir atsakymų klausymosi pavojų, nerimaujant, kad bet koks kontaktas su ateiviais neišvengiamai būtų bloga žinia žmonijai ir dėl to žmonės galėtų pradėti tarpusavyje kovoti.

Tačiau, remiantis žurnale „Space Policy“ paskelbtu straipsniu, jame aptariami geopolitiniai pavojai aptikus nežemišką gyvybę rodo, kad šios baimės ko gero yra nepagrįstos.

„Savo 2022 m. kosmoso politikos dokumente Wrightas ir kt. kritikuoja Wisiano ir Traphagano teiginius savo 2020 m. kosmoso politikos dokumente, kuriame teigiama, kad yra išmatuojama konflikto rizika, kurią viena šalis sukeltų aptikus svetimą signalą pasyvioje SETI paieškoje ir tada bandanti išlaikyti išskirtinę prieigą prie to signalo“, – „Newsweek“ sakė buvęs SETI programos mokslininkas ir NASA vyresnysis astrobiologas Johnas Rummelis.

Nežemiškų protingų būtybių paieška (SETI) ir pranešimų siuntimas nežemiškam protui (METI) yra organizacijos, skirtos atitinkamai surasti potencialią gyvybę visatoje ir su ja bendrauti.

Stebimos erdvės, kuri yra visatos sritis, iš kur šviesa spėjo pasiekti mūsų Saulės sistemą, skersmuo yra maždaug 93 milijardai šviesmečių, o vien mūsų Paukščių Tako galaktikoje egzistuoja apie 100 milijardų žvaigždžių. Mokslininkai tikisi, kad dėl šio didžiulio skaičiaus statistiškai tikėtina, kad tokia protinga gyvybė, kaip mūsų, išsivystė bent keliose kitose planetose, panašiose į Žemę.

 

„Mūsų Paukščių Tako galaktikoje yra milijardai žvaigždžių, o aplink daugumą jų skrieja planetos. Ir visatoje yra milijardai galaktikų. Būtų stebuklas, jei Žemė būtų vienintelė planeta visame kosmose, kurioje yra gyvybė, o aš netikiu stebuklais. Taigi gyvybė beveik neabejotinai egzistuoja“, – „Newsweek“ sakė METI International prezidentas Douglasas Vakochas.

 

Tačiau ne visiems patinka mintis, jog mes išsiunčiame savo koordinates į žvaigždes, kad kas nors jas priimtų. Daugelio mokslininkų baimės apima pavojų, kad pažangesnė ateivių civilizacija aptiks mūsų signalus ir bandys sunaikinti planetą, bet taip pat ir pavojus, jog viena šalis ar valstybė aptiks ateivių atsakymą ir panaudos tą informaciją savo naudai, o tai sukeltų didžiulį geopolitinį susidūrimą.

Visgi šios baimės kritikai skelbia, kad tai praktiškai neįmanoma – net perėmus tokį signalą, praktinė nauda iš jo būtų pernelyg menka dėl didesnio konflikto kilimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(11)
(7)
(4)

Komentarai (2)