J. Bidenas perspėjo, kad pasaulis yra lūžio taške – sprendžiasi dešimtmečių ateitis, yra „gerokai rimtesnė“ problema net už Rusiją  ()

Jungtinės Valstijos tiki, kad pasaulis dabar yra lūžio taške, nes šie metai gali apspręsti, kokie bus ateinantys dešimtmečiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidentas Joe Bidenas vis dar mano, jog Kinija yra didžiausias geopolitinis iššūkis JAV, nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje ir jo grasinimų panaudoti branduolinį ginklą.

Apie tai rašo „The Washington Post“, remdamasis JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano žodžiais.

Tačiau pareigūnas teigė, kad „itin pavojingos Rusijos“ sutramdymas tebėra pagrindinis Vašingtono tikslas.

Leidinys rašo, kad dviguba grėsmė iš Rusijos ir Kinijos yra išdėstyta J. Bideno administracijos nacionalinio saugumo strategijoje – dokumente, kurio paprašė Kongresas.

„KLR ir Rusija artėja viena prie kitos, tačiau jų keliamos problemos labai skiriasi“, – teigiama dokumente.

J. Sullivanas teigė, jog karas Ukrainoje iš esmės nepakeitė J. Bideno pažiūrų. Dokumente kalbama apie karą, ir nagrinėjami klausimai, susiję su energetika, maisto saugumu ir kovine parengtimi.

Kartu dokumente teigiama, kad Kinija yra vienintelė galia, galinti pakeisti pasaulio tvarką. Teigiama, kad konfliktas Ukrainoje gerokai sumažino Rusijos statusą Kinijos ir kitų Azijos valstybių, tokių kaip Indija ir Japonija, atžvilgiu.

„Maskvos švelnioji galia ir diplomatinė įtaka susilpnėjo. Ir pastangos panaudoti energiją kaip ginklą žlugo“, – sakoma dokumente.

 

J. Sullivanas pareiškė, kad pasaulis yra lūžio taške, kai dabartiniai metai sprendžia, kokie bus ateinantys dešimtmečiai. Pasak jo, du pagrindiniai strateginiai iššūkiai, su kuriais susiduria Jungtinės Valstijos pasaulyje, yra „geopolitinė konkurencija“ su Kinija po Šaltojo karo ir didžiulis tarptautinių iššūkių mastas ir greitis. Šie iššūkiai nepaiso sienų ir nesilaiko tarptautinių taisyklių. Tai apima klimato kaitą, maisto ir energijos trūkumą ir ligas, tokias kaip koronavirusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai ()