Karo ekspertai netiki, kad Chersone viskas bus taip paprasta: greičiausiai tai – ne atsitraukimo pradžia  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertams atrodo, kad situacija Bachmuto sektoriuje lėtai, bet stabilizuojasi. Jie neatmeta, kad Chersono gyventojų „evakuacija“ nėra agresoriaus atsitraukimo pradžia, tai esą bandymas gelbėti padėtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodė informacija, kad Iranas Rusijai perduos raketas („Fateh“ – 300 km., „Zulfaqar“ – iki 700 km).

„Jei iranietiškus „Shached“ dronus savižudžius rusai jau vadina savais, tai tikėtina, ilgai netrukus ir iranietiškas raketas priskirs savo „net analogov“ karo pramonei. Tai dar vienas signalas apie silpną dabartinį agresoriaus karinės pramonės pajėgumą“, – teigia jie.

Kyjivo prieigose pradėjo dirbti ukrainiečių priešlėktuviniai pabūklai.

Tai gerokai pigesnė kovos su dronais savižudžiais priemonė nei raketos.

Kitas klausimas, pasak ekspertų, kaip operatyviai ir tankiai priešlėktuviniais pabūklais pavyks uždengti kritinės infrastruktūros objektus visoje Ukrainoje.

„Locked N‘ Loaded“ rašo, kad Vladimiras Putinas okupuotose Ukrainos teritorijose paskelbė karo padėtį.

„Ir kas iš to? Ogi nieko“, – vertina jie.

Agresorius prie Vovčansko antrą dieną vykdo lokalias atakas iš Rusijos teritorijos.

Tradiciškai siekiama palaikyti įtampą pasienyje ir neleisti ukrainiečiams permetinėti rezervų Svatovės link. Kontaktinėje linijoje pakitimų nėra. Peršetravnevės – Kysilivkos ruože aktyvių veiksmų nefiksuota, gali būti, kad abi pusės persigrupuoja. Kituose ruožuose vyrauja pozicinės kautynės ir artilerijos ugnis.

Agresorius suintensyvino atakas Kreminos sektoriaus Ternų – Torskės ruože, tačiau pasiekti apčiuopiamų rezultatų jam nepavyksta.

Lisičiansko sektoriuje rusams nepavyko pralaužti ukrainiečių gynybos prie Spirnės, agresorius atsitraukė. Tuo pačiu rusai pradėjo atakas prie Bilohorivkos, bet ir jos atmuštos.

Situacija stabilizuojasi

Susidaro įspūdis, kad situacija Bachmuto sektoriuje lėtai, bet stabilizuojasi – rusams nepavyksta pasistūmėti.

Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakuoja ir vietomis nežymiai stumia okupantus atgal.

Antai rytinėje Bachmuto dalyje agresorius atstumtas atgal prie P. Lumumbos gatvės – E40 kelio sankryžos.

Čia agresoriui pavyko pasistūmėti dar rugpjūčio pabaigoje, rusai buvo įsitvirtinę už vandens kliūčių ir aukštumose. Tai buvo geresnės pozicijos tolimesniam Bachmuto puolimui iš rytų.

 

Dabar ukrainiečiai pastūmė kontaktinę linija apie 500 metrų ir atsiėmę pranašesnes pozicijas gali efektyviau stabdyti agresoriaus pastangas pulti miestą.

Tęsiasi intensyvios kautynės visoje centro kontaktinėje linijoje. Karščiausia Pervomaiskėje.

Panašu, kad čia padėtį pavyko stabilizuoti, tačiau agresorius ir toliau intensyviai atakuoja. Taip pat okupantai aktyvūs Avdijivkos ruože, tačiau ir čia jų atakos atmuštos.

Tęsiasi pasistumdymas Zaporižios sektoriaus Vuhledaro ruože.

Agresorius nesėkmingai atakuoja Novomychailivkoje. Kituose sektoriaus ruožuose tradiciškai didžiausias krūvis tenka artileristams.

Agresoriaus karo propagandistai skelbia apie atsinaujinusį ukrainiečių puolimą Suchanovės – Mylovės link.

Sakoma, kad puolime dalyvauja mechanizuotos brigados dydžio vienetas, o ataka atmušta.

Pergalės įrodymų nesimato

„Vėlgi galima prisiminti prieš keletą dienų buvusią panašią informaciją, kuri baigėsi „pergalingomis“ rusų fanfaromis socialiniuose tinkluose. Tačiau nei tada, nei dabar jokių įtikinamų tos „pergalės“ įrodymų nematyti“, – pabrėžia jie.

 

Kita vertus, šią įvykių hiperbolizaciją ar dezinformaciją susiejus su agresijos karinio vado armijos generolo S. Surovikino viešu pripažinimu, kad Chersone jie planuoja įvairius scenarijus, net ir pačius blogiausius, rodo, kad galbūt taip ruošiama dirva pralaimėjimui.

„Tiesa, sunkiai tikisi, kad rusai Chersoną atiduos be mūšio. Neatmestina, kad Chersono gyventojų „evakuacija“ nėra agresoriaus atsitraukimo pradžia, o bandymas gelbėti padėtį“, – teigia jie.

Ekspertų teigimu, taip agresorius gali siekti atsikratyti civilių, kurie apkrauna tiekimo grandines per Dniprą. Tokiu būdu prioritetas būtų teikiamas dabar logistine prasme sunkiai gyvenančiai rusų karinei grupuotei dešiniajame Dnipro krante.

Pasak jų, „evakuoti“ proukrainietiškai nusiteikę gyventojai negalėtų teikti informacijos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apie rusų dislokacijos vietas ir judėjimo maršrutus.

„Šią bėdą rusai atvirai pripažįsta Zaporižios sektoriuje“, – teigia jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: