Dūmų šalinimo kanalai – skelbiama didelė problema Lietuvoje  ()

Lietuvoje daugiau nei prieš dešimtmetį įsigaliojo standartai, reglamentuojantys kokiuose pastatuose privalo būti įrengtos priešgaisrinės dūmų šalinimo sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot specialistų, šiuolaikinėse statybose intensyviai naudojami plastiko gaminiai, klijai ir kitos liepsnai neatsparios medžiagos, todėl pastatuose kylantys gaisrai plinta keletą kartų sparčiau, o jų metu išsiskiria daugiau toksinių medžiagų. Dėl šios priežasties įrengiant dūmų šalinimo sistemas privaloma naudoti sertifikuotas medžiagas bei komponentus ir tinkamai juos sumontuoti.

Nors Lietuvoje reikalavimai dūmų šalinimo sistemoms yra aiškiai ir griežtai apibrėžti ir rinkoje siūloma sertifikatais patvirtintų produktų, dažnai pasitaiko standartų reikalavimų neatitinkantys techniniai sprendimai, kurie kainuoja mažiau, tačiau neužtikrina tinkamo sistemos veikimo, o tai kelia pavojų žmonių gyvybėms.

Dūmų šalinimo kanalai. Kas tai?

Dūmų šalinimo kanalai yra dūmų šalinimo sistemos dalis ir yra skirstomi į du tipus. Pirmasis - vienos priešgaisrinės patalpos (angl. Single compartment) kai iš patalpos dūmai šalinami tiesiai į lauką. Antrasis – kelių priešgaisrinių patalpų (angl. Multi compartment) kai dūmų šalinimo kanalas kerta kelias patalpas. Be dūmų kanalų, dūmų šalinimo sistemą dar sudaro dūmų sklendės ir dūmų šalinimo ventiliatoriai. Visi šie komponentai turi išlaikyti savo mechanines savybes gaisro metu ir užtikrinti gaisro židinio lokalizavimą (t. y. neleisti karščiui ir dūmams plisti į kitas priešgaisrines zonas), kad kilus gaisrui dūmai būtų šalinami iš patalpų, pastate esantys žmonės galėtų rasti evakuacinius išėjimus, o gaisrininkams būtų paprasčiau atlikti gelbėjimo darbus.

Tokios sistemos visuomeniniuose pastatuose (daugiabučiai namai, gamybos, pramonės ar sandėliavimo pastatai, viešbučiai, kultūros, mokslo ar gydymo įstaigos, požeminės aikštelės, tuneliai ir kt. (visą sąrašą ir reikalavimus rasite čia)) įrengiamos, jei viršijami standartuose nurodyti rodikliai – pastato aukštis, plotis ar numatomas žmonių kiekis. Didesniuose pastatuose, kur žmonių kiekis yra gerokai didesnis, evakuacijos laikas, gaisro metu, prailgėja, kyla daugiau rizikų. Būtent todėl tokiuose pastatuose dūmų šalinimo kanalams yra iškelti bene aukščiausi priešgaisrinės saugos reikalavimai.

Vienas svarbiausių dūmų šalinimo sistemos parametrų – vientisumas. Veikiami aukštos temperatūros (+1000 °C), dūmų kanalai turi išlaikyti formą ir nesideformuoti, t. y. neturi atsirasti nesandarumų sujungimo vietose ir nesumažėti kanalo skerspjūvis. Dėl šios priežasties projektuojant ir gaminant dūmų šalinimo kanalus naudojamos didesnio atsparumo medžiagos ir patvaresnė konstrukcija. Pavyzdžiui, lyginant su paprastais ortakiais, vienai priešgaisrinei patalpai skirti dūmų šalinimo kanalai yra gaminami iš storesnio metalo, naudojama daugiau standinimo elementų ir specialios aukštatemperatūrės sandarinimo medžiagos. Dar aukštesni priešgaisrinio saugumo reikalavimai keliami kelių priešgaisrinių patalpų dūmų šalinimo kanalams. Be būtinų sąlygų aukštoje temperatūroje išlaikyti sandarumą ir gaminio bei visos kanalų sistemos vientisumą, taikoma ir papildoma sąlyga – karštis negali plisti į kitas patalpas. Todėl kanalų paviršius padengiamas specialia priešgaisrine mineraline vata, o ją laikančios tvirtinimo detalės privirinamos prie metalinio dūmų kanalo. Tokia konstrukcija užtikrina, kad dūmų kanalai savo funkciją atliks net pačiomis ekstremaliausiomis sąlygomis.

 

Dėl konstrukcinių sprendimų kelių priešgaisrinių patalpų dūmų šalinimo kanalus galima montuoti tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Siekiant užtikrinti tinkamą tokių kanalų veikimą, efektyvumą ir sandarumą, atliekami specialūs bandymai laboratorijose kiekvienai montavimo padėčiai.

Minėtųjų sistemų alternatyva yra kalcio silikato plokštės. Dūmų šalinimo kanalai iš šių plokščių yra montuojami pačiame objekte. Kadangi kanalai sandarinami montavimo metu, išlieka klaidų tikimybė, tad privalu atlikti dūmų šalinimo sistemos sandarumo matavimus. Taip pat būtina patikrinti, ar jie atitinka projektinius bei technologinius reikalavimus – yra tikimybė, kad kartą per metus gaisrinių tyrimų centras pastatą atsitiktiniu būdu atrinks ir jame atliks auditą.

 

Gaisrinių tyrimo centro auditai objekte nereikalingi, kai montuojamos ir sujungiamos sertifikuotos, gamykloje pagamintos vientisos dūmų kanalų sekcijos. Šiuo atveju tiek gamybos procesas, tiek kokybės vadybos sistema yra griežtai prižiūrimi sertifikuojančios įstaigos.

Standartų neatitinkantys sprendimai ir pasekmės

Dūmų šalinimo ventiliatorių standartai ir atitiktis yra aiškiai apibrėžti statybų techniniame reglamente ir galioja nuo 2002 m. Nors sertifikuoti dūmų šalinimo ventiliatoriai Lietuvoje naudojami jau keletą dešimtmečių, dūmų šalinimo kanalų situacija kiek sudėtingesnė. Ilgą laiką rinkoje nebuvo sertifikuotų gamyklinių dūmų kanalų, todėl montuotojams priešgaisrines dūmų šalinimo sistemas tekdavo konstruoti iš atskirų komponentų – įprasti ortakiai būdavo izoliuojami priešgaisrine vata. Nors pastaroji ir atitinka priešgaisrinius reikalavimus toks sprendimas, kai su vieno sistemos komponento sertifikatu pateikiama visa dūmų šalinimo sistema, visiškai neatitinka standartų reikalavimų ir negali užtikrinti darbų atlikimo kokybės, tad nėra jokių garantijų, kad tokia sistema išlaikys projektinius parametrus ekstremaliomis sąlygomis gaisro metu. Tokie sprendimai nėra išbandyti laboratorijoje, todėl nėra įrodymo, kad tokios konstrukcijos kanalai atitiks keliamus standarto reikalavimus – atsparumas ugniai, standumas, sistemos vientisumas ir sandarumas. Kilus gaisrui, kyla rizika, kad pastate, kuriame sumontuoti standarto reikalavimų neatitinkantys dūmų šalinimo kanalų atitikmenys, kurie nuo karščio gali lengvai deformuotis ar tiesiog suirti, o gaisras ir dūmai išplisti į šalia esančias gaisro zonas.

 

Kad dūmų šalinimo kanalai atitiktų standarto reikalavimus ir jiems būtų suteiktas eksploatacinių savybių sertifikatas, produktas privalo būti išbandytas akredituotoje laboratorijoje, pagamintas gamykloje, o segmento konstrukcija turi būti vientisa. Kiekvienam montavimo būdui – tiek vertikaliam, tiek horizontaliam – pagal specialią metodiką atliekami atskiri bandymai: dūmų kanalo sistemos elementas nustatytą laiką (pagal pageidaujamą gauti EI atsparumo ugniai klasę) testuojamas veikiant 1000 °C temperatūrai tiek dūmų kanalo viduje, tiek išorėje, esant 1500 Pa neigiamam (vakuuminis) slėgiui ir 500 Pa viršslėgiui.

Naudojant sertifikuotus, gamykloje pagamintus dūmų kanalus, ne tik paprastesnis montavimo procesas, bet ir tiek projektuotojas, tiek montuotojas gali būti ramūs dėl sistemos saugumo bei atitikties keliamiems reikalavimams.

Lietuvoje ir ES galiojantys standartai

 

Visi į Lietuvos Respublikos rinką tiekiami statybos produktai yra nurodyti Reglamentuojamų statybos produktų sąraše ir turi darniąsias technines specifikacijas. Jie privalo turėti gamintojo išduotą eksploatacinių savybių deklaraciją (lietuvių kalba), kurią, vadovaudamasis 2011 m. kovo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 305/2011, eksploatacinių savybių sertifikato pagrindu parengia pats gamintojas.

Į reglamentuojamų statybos produktų sąrašą įtraukti ir dūmų kanalai, montuojami visuomeniniuose pastatuose.

Galiojančiais standartų reikalavimais vadovautis privaloma. Kiekvienam procesui – projektavimui, montavimui, gamybai, žymėjimui – galioja atskiri standartai. Dūmų ir šilumos valdymo sistemų projektavimo ir įrengimo taisyklių 18 punkte nurodoma, kad dūmų šalinimo vėdinimo sistemose būtina numatyti dūmų kanalų sekcijas, atitinkančias standartą LST EN 12101-7:2011. Tokios sekcijos privalo būti išbandomos pagal LST EN 1366-8, LST EN 1366-1 ir LST EN 1366-9 standartą, o klasifikuojamos pagal LST EN 13501-4 standartą. Dūmų šalinimo kanalai žymimi pagal EN 12101-7:2011 standartą.

Toks pluoštas reikalavimų tik patvirtina situacijos rimtumą. Netinkamai įrengtos priešgaisrinės sistemos gali turėti neigiamų – kartais net katastrofiškų – pasekmių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()