[Žinios trumpai] Karinė kampanija į Belgorodą: ar Ukraina turi teisę smogti Rusijos teritorijai?  ()

Ukraina gali atakuoti Rusijos kariuomenės logistikos infrastruktūrą. Tokie objektai yra teisėti taikiniai pagal tarptautinę teisę, sako karo ekspertas Mykola Salamacha.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina pati sprendžia, kaip panaudoti savo ginkluotę, kur ir kaip smogti, teigia karo ekspertas Mykola Salamacha.

„Suprantame, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos, siekdamos atremti agresorių mūsų teritorijoje, naudoja mūsų sąjungininkų suteiktus ginklus. Taikliai smogiame į karinių dalinių, degalų ir tepalų sandėlius bei technikos remonto vietas už Ukrainos ribų. Toliau – be komentarų“, – sakė jis.

Anksčiau Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as pažymėjo: „Jei Ukraina nuspręstų nusitaikyti į Rusijos armijos logistikos struktūrą, tai būtų teisėta pagal tarptautinę teisę“, o JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas patikino, kad tik Kyjivas gali spręsti, ar smogti priešui už Ukrainos ribų. Tiesa, užsienio partneriai vienbalsiai priminė, kad jų šalys ginklų Ukrainai tokiems smūgiams neperdavė. Vakarai nenori tiesiogiai įsitraukti į karą, todėl nuolat kartoja, kad jų suteikta ginkluotė nėra skirta smūgiams Rusijos teritorijoje.

Ukrainos valdžia pripažįsta smūgius tik Krymui ir teritorijoms, kurios nuo 1991 metų priklausė Ukrainai. Apie sprogimus, įvykusius Rusijos Federacijos teritorijoje, tylima.

Pavyzdžiui, po sprogimo ant Kerčės tilto Amerikos karo studijų instituto (ISW) ekspertai pažymėjo, kad tai buvo „ukrainiečių smūgis“ objektui suverenioje Ukrainos teritorijoje – tai nepažeidžia Ukrainos įsipareigojimų Vakarų partneriams. Taip pat pažymėta, kad ginklai galėjo būti ne amerikietiški: „Nėra jokių požymių, kad Ukrainos pajėgos naudojo amerikietiškus ginklus smogdamos Kryme, ir mažai tikėtina, kad taip buvo, nes taikiniai yra už JAV pateiktų sistemų veikimo ribų“.

 

Logika tokia, kad Ukraina kariauja ne puolamąjį, o gynybinį karą, todėl atakos prieš civilinę infrastruktūrą Rusijos Federacijos teritorijoje yra nepriimtinos. Tačiau kariniai taikiniai yra kariniai taikiniai, nepriklausomai nuo to, kur jie yra. Ukraina ir Rusija yra karo dalyvės, Ukrainos ir Rusijos teritorijos gali būti karo zonos. Tiesa, Ukraina karo nenori išplėsti už savo teritorijų ribų ne tik dėl įsipareigojimų Vakarams, bet ir dėl to, kad Rusija savo tikrąją teritoriją dengia branduoliniu skydu.

(27)
(0)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: