Į Europą gabenama šimtai branduolinių bombų B61-12: skelbiama, kas vyksta  (1)

Europos šalyse saugoma šimtai branduolinių bombų. Modernesnių B61 bombų versijų dislokavimas buvo planuotas seniai ir nekelia grėsmės Rusijos Federacijai, pažymėjo Pentagonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos spartina atnaujintos versijos  B61-12 branduolinių bombų dislokavimą Europoje, praneša „Politico“.

Pasak šaltinių diplomatiniame korpuse, iš pradžių kovos galvutes buvo planuota dislokuoti 2023 metų pavasarį, tačiau dabar jos į NATO bazes bus perkeltos šių metų gruodį.

Sprendimas dislokuoti pažangesnes branduolines bombas buvo priimtas spalio mėnesį uždarame NATO susitikime. Tai vyko Rusijos grasinimų panaudoti branduolinius ginklus fone. Vakarai turi padaryti kažką daugiau, kad Maskva neperžengtų šios raudonos linijos.

Tačiau Pentagono atstovas spaudai brigados generolas Patrickas Ryderis sakė, kad nors jie ir nesiruošia viešai atskleisti branduolinio arsenalo detalių, B61-12 modernizavimas vyksta jau daug metų. Planai pakeisti senesnes branduolines bombas atnaujintomis B61-12 buvo kuriami ilgai ir neturi nieko bendra su padėtimi Ukrainoje.

„Plowshares Fund” politikos direktorius Tomas Collina sakė, kad patobulintų bombų dislokavimas yra skirtas Europai, o ne Rusijai.

„Senosios B61 jau yra Europoje. Rusai tai žino. Naujosios bombos bus modernesnės, bet iš tikrųjų tai nėra taip svarbu. Bet tai galėtų būti būdas nuraminti mūsų sąjungininkus, kurie jaučia ypatingą Rusijos grėsmę“, – sakė T. Collina.

Kas žinoma apie B61 bombas?

B61 yra branduolinių bombų šeima, sukurta septintajame dešimtmetyje. Per kelis dešimtmečius buvo vystoma daugybė bombų versijų, kurių didžioji dalis nepasiteisino. B61-12 programa vertinama 10 mlrd. USD. Ją valdo JAV Energetikos departamentas ir ji skirta pakeisti Europoje senstančias kovines galvutes. Vokietija, Belgija, Italija, Nyderlandai ir Turkija kartu turi apie 100 vienetų B61 versijos bombų.

 

Visi bombos atnaujinimai yra susiję su nebranduoliniais nevaldomos bombos konstrukcijos aspektais ir apima parašiuto pašalinimą bei naujo uodegos komplekto įrengimą, siekiant „žymiai didesnio tikslumo“. Oro pajėgų skrydžio metu 2021 m. spalį naujoji bombos konstrukcija buvo išbandyta su F-35A naikintuvu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(171)
(10)
(161)

Komentarai (1)