Iranas dėjo tikrą bombą – paaiškėjo ko mainais į dronus paprašė Rusijos: tai pasauliui kels itin didelę grėsmę  ()

Ekspertai mano, kad Iranas, bendradarbiaudamas su Rusija, palankiomis sąlygomis gali gauti reikiamų medžiagų branduoliniam ginklui sukurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos žvalgybos atstovai mano, kad Iranas galėtų kreiptis į Rusijos Federaciją su prašymu pateikti medžiagų branduoliniams ginklams, ypač branduoliniam kurui, sukurti. CNN praneša apie galimą susitarimą tarp Irano ir Rusijos Federacijos.

Anot ekspertų, branduolinis kuras, kurį Teheranas bando gauti, gali būti panaudotas ne tik branduoliniams reaktoriams paleisti, bet ir Irano branduolinio ginklo programai skatinti.

Šiuo metu nežinoma, ar Kremlius sutiko su tokiu susitarimu. Oficialiu lygmeniu Rusijos Federacijos atstovai nepritaria Irano siekiui įsigyti branduolinių ginklų, taip pat neigia gavusi iš Irano bepiločius orlaivius.

Pasak vieno iš Carnegie Endowment branduolinės politikos programos vadovų Jameso Actono, Iranas savo branduolinėje programoje galėtų apsieiti ir be Kremliaus pagalbos, tačiau dabartinė situacija tarptautinėje arenoje verčia Teheraną susitarti su Rusija. Rusijos Federacijos pagalba Iranas galėtų gauti daugiau branduolinio kuro, sunaudodamas mažiau laiko ir išteklių.

Be to, 2022 metais Kremlius nepalaikė TATENA rezoliucijos, kurioje buvo kritikuojamas Teheranas dėl atsisakymo leisti patikrinti urano pėdsakus, rastus dalyje nedeklaruotų Irano branduolinių objektų. Netrukus po to Rusijos Federacija išsiuntė delegaciją į Iraną apžiūrėti bepiločių orlaivių, kurie vėliau buvo pastebėti Ukrainoje.

 

TATENA taip pat pažymėjo, kad Iranas palaipsniui didina urano sodrinimo apimtį ir toliau pradeda eksploatuoti vis pažangesnes centrifugas. Pasak organizacijos atstovų, tokie veiksmai yra tiesioginis 2015 metų Irano branduolinio susitarimo pažeidimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(16)
(-10)

Komentarai ()