Užpildytos saugyklos nieko nereiškia – ES gresia didžiulis dujų deficitas: skelbiama nerimą kelianti žinia  ()

Nepaisant visų dujų saugyklų, ES susiduria su rimtu dujų trūkumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 metų vasarą Europa susidurs su 30 milijardų kubinių metrų gamtinių dujų trūkumu, todėl ES šalys turi kuo greičiau priimti sprendimus, kaip sumažinti dujų suvartojimą pasaulinės energetikos krizės kontekste.

Tai teigiama Tarptautinės energetikos agentūros ataskaitoje.

Dabar Europos Sąjungos dujų saugyklos užpildytos 95 proc., tai 5 proc. daugiau nei vidutinis užpildymo lygis per pastaruosius penkerius metus. Tačiau ši „saugos pagalvė“, kaip ir pastaruoju metu kritusios dujų kainos ir neįprastai švelni temperatūra, „neturėtų leisti daryti pernelyg optimistinių išvadų apie ateitį“.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, Europa 2022 metais reagavo į pagrindinius veiksnius ir greitai užpildė savo dujų saugyklas. Tačiau šie procesai gali nepasikartoti 2023 m., atsižvelgiant į tai, kad Rusijos dujotiekio dujų tiekimas, kuris, nepaisant sumažėjimo, beveik visą pirmąjį pusmetį buvo artimas „normaliam“ lygiui.

Prognozuojama, kad iki 2022 metų pabaigos „mėlynojo kuro“ tiekimas vamzdynais iš Rusijos sieks apie 60 milijardų kubinių metrų, tačiau labai mažai tikėtina, kad kitais metais tiekimas išliks tokio paties lygio.

 

Be to, Europa apsirūpino dujomis importuodama suskystintąsias gamtines dujas (SGD), kurios smarkiai išaugo dėl sumažėjusio Kinijos eksporto. Jei Kinija 2023 m. atnaujins SGD importą 2021 m. lygiu, ji sudarys 85 % visų tiekimų. Tuo pat metu SGD rinka nepajėgs tiek padidinti pasiūlos, kad kompensuotų ES trūkumą.

„Šis atotrūkis gali sudaryti beveik pusę dujų, reikalingų saugykloms užpildyti iki 95 % pajėgumo iki 2023–2024 m. šildymo sezono pradžios“, – teigia Tarptautinė energetikos agentūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(22)
(-15)

Komentarai ()