Ukrainos kariškiai rimtai išsigandę dėl „Starlink“ interneto – dalis fronto liko be ryšio: vyksta keisti dalykai  (1)

Amerikos televizijos kanalas CNN, remdamasis savo šaltiniais, pranešė, kad kai kurios Ukrainai svarbios Elono Musko interneto paslaugos „Starlink“ palydovinės antenos praėjusią savaitę buvo išjungtos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-05 Ukrainos kariškiai rimtai išsigandę dėl „Starlink“ interneto – dalis fronto liko be ryšio: vyksta keisti dalykai  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot CNN, Musko privačios raketų kompanijos „SpaceX“ pagamintos 1 300 karinių palydovinių antenų buvo ryšių šaltinis Ukrainos kariuomenei, leido jai kovoti su Rusija ir likti prisijungus net tada, kai nutrūko mobiliojo telefono tinklai ir interneto ryšys.

Anot CNN, gedimas padidino Ukrainos nuogąstavimus, kad jos kariai gali prarasti prieigą prie ryšio priemonių, kurios, anot stebėtojų, pakeitė situaciją fronte ir miestuose, kurie liko be ryšio. Anksčiau susirūpinimas dėl „SpaceX“ patikimumo išaugo po to, kai prasidėjo diskusijos apie jos finansavimą ir pranešimai apie gedimus netoli fronto linijų.

Pasak CNN, rugsėjį „SpaceX“ išsiuntė Pentagonui laišką, kuriame teigė, kad išleido beveik 100 milijonų dolerių „Starlink“ finansavimui Ukrainoje ir nebegali jo tęsti. Laiške yra prašymas JAV Gynybos departamentui perimti daugiau lėšų, skirtų pagalbai Ukrainos kariuomenei. Tačiau po kelių dienų Muskas tviteryje paskelbė, kad „SpaceX“ atsiėmė prašymą ir „mes tiesiog toliau nemokamai finansuosime Ukrainos vyriausybę“.

Musko tviterio žinutės sukėlė rimtą susirūpinimą Ukrainos kariuomenėje. „Jei neteksime „Starlink“, tai bus rimtas smūgis mūsų ryšio priemonėms“, – agentūrai sakė 59-osios brigados komunikacijos vadovas Romanas Omelčenka.

Pietų Ukrainoje buvęs kariškis, sutikęs duoti interviu naujienų agentūrai AFP, sakė, kad ryšio praradimas daugiau nei 20 000 antenų, išsibarsčiusių karo zonose, gali susilpninti Ukrainos kariuomenės galimybes vykdyti efektyvias kovines operacijas.

 

Pasak CNN, remdamasi aukštu gynybos pareigūnu, derybos tarp „SpaceX“ ir Gynybos departamento tęsiasi, nepaisant Musko pareiškimo, kad „SpaceX“ atsiėmė savo prašymą.

Kaip pranešė CNBC, vicepremjeras Mykhailo Fedorovas ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė nemato problemų dėl Musko „Starlink“ finansavimo Ukrainoje, tačiau vyriausybė ieško alternatyvų.

„Mes taip pat naudojame kitas palydovinio ryšio priemones. Dirbame su kitais operatoriais, ne tik su „SpaceX“, - sakė Fedorovas per spaudos konferenciją Lisabonoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(28)
(-10)

Komentarai (1)