[Žinios trumpai] Kuo iš esmės skiriasi Rusijos ir Ukrainos požiūris į derybas?  ()

Rusijos diplomatai mano, kad dialoge reikia atsižvelgti į situaciją fronte. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos siūlymai nesikeičia: visiškas karo veiksmų nutraukimas, įsibrovėlių pasitraukimas ir Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas yra būtinos sąlygos deryboms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija kartoja esanti pasirengusi deryboms su Ukraina „be išankstinių sąlygų“. Tai spaudos konferencijoje pareiškė Rusijos Federacijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško, rašo agentūra „RIA Novosti“.

Rusijos Federacija nesutinka su Kyjivo sąlygomis - karių išvedimas prieš derybas yra negalimas, pažymėjo pareigūnas. Anot Gruško, dialoge reikėtų atsižvelgti į esamą situaciją fronte.

„Tokios sąlygos yra nepriimtinos. Mūsų prezidentas ne kartą yra kalbėjęs apie pasirengimą deryboms, tačiau šiose derybose, žinoma, reikia atsižvelgti į situaciją vietoje“, – pabrėžė viceministras. Kitaip tariant, rusija reikalauja Ukrainos pripažinti Rusijos pajėgų pozicijas.

Maskva, jo nuomone, nepastebi diplomatinių Prancūzijos ir Austrijos pastangų atnaujinti Rusijos ir Ukrainos derybas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešėjas Olegas Nikolenka akcentuoja Kremliaus norą diktuoti derybų sąlygas. „Rusija negali diktuoti savo sąlygų. Ukrainos taikos formulė išlieka nepakitusi: nedelsiant nutraukti karą, išvesti visus Rusijos karius, atkurti Ukrainos teritorinį vientisumą, atlyginti padarytą žalą ir suteikti veiksmingas garantijas nuo agresijos pasikartojimo“, – rašė jis. Kitomis sąlygomis tvarios taikos pasiekti bus neįmanoma, padarė išvadą Nikolenka.

 

Karių išvedimo sąlyga Rusijai netinka dėl vienos priežasties - Putinas paskelbė Ukrainos teritorijų aneksiją. Nuo to atsitraukti jau nebeįmanoma. Jei anksčiau Rusija galėjo atsitraukti ir tvirtinti, kad įvykdė užduotis (tarkim, sunaikino infrastruktūrą) dabar atsitraukimas rusų akyse reikštų Rusijos teritorijų praradimą ir pralaimėjimą.

(11)
(0)
(11)

Komentarai ()