Sugalvotas dar niekur nematytas energijos saugojimo sprendimas – kas yra gigantiška „smėlio baterija“ ir kaip ji veikia? (Video)  ()

Daugelyje šalių kyla energijos kainos, o protingos vyriausybės investuoja į energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybą. Nors vėjo, saulės ir hidroelektrinės teoriškai gali sukurti beveik neribotą energijos kiekį, pasaulio pajėgumai ją kaupti labai atsilieka, o baterijų technologijos tyrimai tapo būtini norint patenkinti mūsų energijos poreikius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam buvo siūlomos įvairiausios idėjos – nuo didžiulių CO2 kamerų, kurios pagal poreikį gamina galią, pučiant anglies dioksidą per turbinas, iki didžiulių svorių, kurie kaupia potencinę energiją iki jų numetimo.

Tačiau dabar buvo pasiūlyta nauja idėja – smėlio baterija. Akumuliatorius, kaupdamas energiją kaip šilumą didžiulėje smėlio talpykloje, sulaiko vėjo ir saulės sukurtą energijos perteklių, kad prireikus būtų iškrauta, naudojant tą šilumą įvairioms reikmėms. Ji galėtų sukaupti didžiulę 8 megavatvalandžių energiją ir iškrauti apie 200 kilovatų galios, kai pilnai pakrauta, ir gali saugoti energiją mėnesius.

„Pagrindinis jos tikslas – veikti kaip didelės galios ir talpos rezervuaras perteklinei vėjo ir saulės energijai kaupti. Energija kaupiama kaip šiluma, kuri gali būti naudojama šildyti namus arba tiekti karštą garą ir aukštos temperatūros proceso šilumą pramonės šakoms, kurios dažnai priklauso nuo iškastinio kuro“, – rašoma „Polar Night Energy“ pranešime.

 

Energijos saugojimas kaip šiluma nėra nauja idėja, tačiau saugoti ją smėlyje galėtų būti gana efektyvus sprendimas. Remiantis „Popular Mechanics“, smėlis turi žymiai aukštesnę lydymosi temperatūrą ir gali sukaupti daug daugiau energijos nei panašaus dydžio vandens rezervuaras.

„Polar Night“ jau turi didelę smėlio bateriją, pastatytą mažame miestelyje Kankaanpää vakarų Suomijoje, kur ji padeda šildyti namus ir vietinį baseiną. 7 metrų aukščio akumuliatoriuje yra 110 tonų smėlio dideliame konteineryje, kuris kraunamas, kai energija yra pigi ir jos gausiai pagaminama.

 

Kai reikia, oras teka per vamzdžius, kurie eina arti smėlio - oras įkaista, o tada jis gali šildyti namus arba kaitinti vandenį į garus, kad būtų galima maitinti turbiną.

Bendrovė tikisi, kad baterija gali tapti ambicinga strategija, kuria siekiama padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą, užtikrinant, kad kiekvienas vatas būtų naudojamas arba saugomas. Naujų ir novatoriškų baterijų formų labai reikės, nes pasaulis gamina daugiau atsinaujinančios energijos, todėl pigus sprendimas naudojant tik smėlį galėtų būti idealus pasirinkimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()