[Žinios trumpai] Visiškai sužlugo Rusijos naftos kaina: didžiulis kritimas, nebereikia net sankcijų  (1)

Rusijos pajamos iš naftos mažėja net neįvedus kainos ribos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naftos kaina nukrito žemiau Vakarų aptartų kainų lubų iki 51 USD už barelį, savaime – dar prieš oficialiai įsigaliojant anksčiau pasiūlytai ribai. Apie tai praneša „Bloomberg".

Duomenis apie žaliavų kainas skelbiančios bendrovės „Argus Media" pateiktais duomenimis, pagrindinės Rusijos Federacijos naftos rūšies „Urals" kaina su siuntimu Baltijos uoste Primorske nukrito iki 51,96 USD už barelį. Ta pačia suma (iki 51 USD už barelį) ji sumažėjo su siuntimu ir Novorosijsko uoste Juodojoje jūroje.

Praėjusios savaitės pabaigoje ES diplomatai aptarė Rusijos naftos pardavimo apribojimą nuo 65 iki 70 USD už barelį. Bet kuris pirkėjas, sumokėjęs daugiau nei ši riba, negalės naudotis Europos tanklaiviais ar standartiniu Europos draudimu. Tačiau Rusijos „Urals" nafta jau dabar prekiaujama žemiau ribinio lygmens.

Kai kurios ES šalys, įskaitant Lenkiją ir Baltijos šalis, siekia, kad kainos būtų mažesnės nei 65–70 USD, jog nubaustų Kremlių už karą Ukrainoje. Kita vertus, Graikija, didžiausia pasaulio valstybė pagal naftos tanklaivių skaičių, norėtų kelti kartelę aukščiau.

Diplomatai turi rasti sutarimą, o G7 šalys turi priimti kainos ribą, dėl kurios jie susitarė. Europos embargas importui ir visiškas draudimas turėtų įsigalioti gruodžio pradžioje, todėl reikia skubiai susitarti dėl viršutinės ribos ir užkirsti kelią tiekimo šokui. Naftos kainos limitas turėtų įsigalioti gruodžio 5 d., naftos produktams – kitų metų vasario 5 d.  

 

Kuo aukštesnės lubos, tuo lengviau Rusijos Federacijai ir jos klientams bus samdyti tanklaivius su standartiniu pramonės draudimu. Kyla didelis neaiškumas dėl Rusijos naftos kainos, nes karo metu prekyba Rusijos kroviniais tapo mažiau skaidri.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(114)
(2)
(112)

Komentarai (1)