Maskva sugalvojo 3 būdus, kaip atkeršys Vakarams už naftos žlugimą  (3)

Rusijos valdžia ne kartą paskelbė apie naftos tiekimo sustabdymą šalims, kurios prisijungs prie kainų apribojimų. Ekonomistai reikalauja lankstaus sprendimo, nes prekybos operacijų metu parduodami dideli žaliavų kiekiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremlius ir Rusijos vyriausybė svarsto 3 variantus, kaip reaguoti į Rusijos naftos kainų lubas, kurias nustatė Europos Sąjungos ir G7 šalys. Apie tai, remdamasis šaltiniais, rašo Rusijos laikraštis „Vedomosti".

Laikraštis aprašo tris scenarijus:

  • visiškas draudimas parduoti naftą šalims, kurios laiko viršutines kainų ribas, įskaitant per tarpininkus ar jų grandinę;
  • naftos produktų tiekimas bus blokuojamas, jei neutrali šalis nupirks naftą iš Rusijos Federacijos, o galutiniu gavėju taps G7 narė;
  • draudimas eksportuoti pagal sutartis, numatančias viršutinės kainos sąlygą, neatsižvelgiant į tai, kuri šalis bus išteklių gavėja.

Naftos embargas Rusijos naftos tiekimui Europos šalims galioja nuo gruodžio 5 d.

Valdžios institucijos dar nepatvirtino nė vieno iš šių variantų ar jų derinio. Šis klausimas turėjo būti aptartas gruodžio 6 dieną susitikime su prezidentu, dalyvaujant naftos kompanijų atstovams, sakė šaltinis.

Rusija anksčiau kelis kartus yra pareiškusi, kad netieks naftos prie kainų lubų nustatymo prisijungusioms šalims. Ministro Pirmininko pavaduotojas Aleksandras Novakas mano, jog Rusijos naftos kainų lubos padidins žaliavų kainas.

„Bloomberg" rašė apie galimą Rusijos galimą minimalią tarptautinio naftos pardavimo kainą, reaguojant į G7 šalių apribojimą.

 

„Rusija siekia pasiūlyti pirkėjams skaidrų kainodaros mechanizmą. Kremlius nenori priešintis neutralioms valstybėms, kurios perka RF naftą, darydamas joms spaudimą ne rinkos žingsniais", – sakė vienas iš pareigūnų.

Naftos kainos lubos: koks yra labiausiai tikėtinas Rusijos atsakas?

Pirmasis ir antrasis Rusijos atsako į naftos kainų lubas variantai nėra naujiena, sakė bendrovės „BCS World of Investments" akcijų rinkos ekspertas Jevgenijus Mironiukas. Šie sprendimai tik įteisina ankstesnius valdžios pareiškimus dėl atsisakymo tiekti žaliavas tiems, kurie sutiko su viršutine kainų riba.

Trečias variantas greičiausiai bus atšauktas. Jei nustatysite nuolaidą „Brent" naftai, dėl to Rusijos Federacijai „draugiškoms" importuojančioms šalims atsiras ne rinkos kainodara, aiškino J. Mironiukas.

 

Nuolaidos nustatymas pagal formulę taip pat gali sukelti ginčų, dėl kurių sumažės eksportuojamos naftos kiekis.

Michailas Vasiljevas, Rusijos „Sovcombank" analitikas, labiausiai tikėtinu laiko antrąjį variantą, kuris uždraus tiekimą pagal sutartis dėl kainos lubų sąlygos. Ši tvarka taps lanksčiausia, Rusijos Federacijos nafta atsiras rinkose ir naudos turės visi, pažymėjo jis.

Antrąjį atsakymą tikėtinu laiko ir „Alfa-Bank" vyresnysis analitikas Nikita Blochinas. Anot jo, apie tokį variantą paskelbė A. Novakas ir Rusijos Federacijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas.

Rusija nesiims visiško tiekimo draudimo šalims, kurios prisijungė prie kainų lubų, nes dideli Rusijos naftos kiekiai parduodami per prekybos operacijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(10)
(-5)

Komentarai (3)