Kaip ir kada baigsis karas Ukrainoje: „Bloomberg“ skelbia unikalią analizę pagal paskutinių 200 m. karų istorijas  ()

Norėdami nustatyti apytikslę karo trukmę, „Bloomberg“ naudojo modelį, pagrįstą karinių konfliktų per pastaruosius 200 metų analize.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bloomberg“ įvardijo 4 galimus tolesnio Rusijos ir Ukrainos karo eigos scenarijus. Jei Rusija ir Ukraina išlaikys savo dabartines strategijas ir mobilizacijos lygį, konfliktas gali baigtis iki 2024 metų vidurio

Analizėje taip pat pateikiami rimto karinio potencialo pasikeitimo Ukrainos arba Rusijos link scenarijai. Jei kuri nors pusė atsisakys įprasto karo strategijos ir pereis prie labiau sekinančios strategijos, rezultatas gali būti „amžinas karas“. Tai teigiama „Bloomberg“ analizėje.

Norėdami nustatyti apytikslę Rusijos ir Ukrainos karo trukmę, „Bloomberg“ naudojo modelį, pagrįstą karinių konfliktų per pastaruosius 200 metų analize. Leidinys prabrėžia, kad modelis nepateikia galutinio atsakymo į klausimą, kada baigsis karas.

Remiantis „Bloomberg“ modeliu, vidutinė karo trukmė per pastaruosius 200 metų yra 15 mėnesių. Mažiau nei 20 % konfliktų trunka ilgiau nei 30 mėnesių, o dauguma šiuolaikinių karų baigiasi taikos susitarimu.

„Bloomberg“ modelis rodo, kad nedidelis karinių pajėgumų atotrūkis, palyginti su praeities konfliktais, yra viena iš priežasčių, kodėl galima tikėtis, kad karas tęsis ilgiau. Papildomas veiksnys, galintis pailginti konfliktą, yra šalių pasirinkta strategija.

Iš viso modelis leidžia taikyti tris karines strategijas:

1) manevro strategija – tai atakos, nukreiptos į greitą teritorijos užgrobimą, o ne į priešo sunaikinimą;

2) išsekinimo strategija, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas priešo pajėgų paėmimui ir sunaikinimui, nereikalaujant greito pažangos;

 

3) bausmių strategija, kuria siekiama padaryti didžiausią žalą priešui, siekiant palaužti jo valią kovoti, tuo tarpu šalys nebūtinai patenka į tiesioginį susidūrimą, smūgiai gali būti atliekami raketomis arba partizaniniais būdais.

Dabar Rusijos kariuomenė nuo manevro strategijos perėjo prie išsekinimo strategijos. Kartu atsirado ir bausmės strategijos elementų.

Labiausiai tikėtini tolesnio konflikto scenarijai:

Pirmajame scenarijuje daroma prielaida, kad jėgų pusiausvyra išlieka nepakitusi, o šalys ir toliau laikosi išsekinimo strategijos. Šiuo atveju karas truks 30 mėnesių iki 2024 metų vidurio.

Antras scenarijus: Rusija baigia perėjimą prie baudžiamosios strategijos. Esant tokiam scenarijui, konfliktas gali tęstis amžinai.

 

Trečias scenarijus: Rusija vykdo visišką mobilizaciją. Tai gali būti politiškai rizikinga. Rusija neturėjo visiškos mobilizacijos nuo Antrojo pasaulinio karo, tačiau tai padidintų karinio pajėgumo atotrūkį ir taip sutrumpintų numatomą konflikto pabaigą. Pagal šį scenarijų numatoma konflikto pabaiga perkeliama į 2023 m. vidurį.

Ketvirtasis scenarijus numato lemiamą jėgų pusiausvyros poslinkį Ukrainos link. Tai įmanoma tuo atveju, jei sumažėtų Rusijos karių moralė arba Vašingtonas aprūpins Kijevą modernesniais ginklais, kurie pagreitins karo pabaigą Ukrainos naudai.

Neigiamas scenarijus, pagal modelį, leidžia tęsti karą iki 2160 m. Taip atsitiks, jei Rusija nebesiims mobilizacija ir pasirinks bausmės strategiją. Tačiau prognozės rengėjai teigia, kad tokios prognozės tikslumas nėra didelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(14)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()