Japonijos mokslininkai ruošia grandiozinį galingiausių kompiuterių projektą: aplenks ir „Google"  ()

Japonijos Rikeno tyrimų institutas, pasitelkęs „Fugaku" superkompiuterį, planuoja iki 2025 metų įvaldyti kvantinį skaičiavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rikeno institute pagrindines skaičiavimo operacijas norima „patikėti" kvantiniam kompiuteriui, o „Fugaku" užduotis bus organizuoti rezultatų išvestį ir patikrinti, ar nėra klaidų, praneša „Nikkei Asia".

Nors kvantinis kompiuteris gali apdoroti duomenis milžinišku greičiu (100 milijonų kartų greičiau nei superkompiuteriai), jis turi būti laikomas itin šaltomis sąlygomis ir gali padaryti klaidų. Todėl japonai ir apsisprendė dėl tokios bendros integracijos su „Fugaku", kuris šias klaidas ištaisys. Institutas ne tik aplenks konkurentus besikuriančioje kvantinių kompiuterių rinkoje, bet ir aktyviai bendradarbiaus su įmonių aljansu, kurį sudaro milžinai „Toyota Motor", „Hitachi" ir „Sony Group".

2019 m. „Google" kvantinis kompiuteris bandymų rezultatus apskaičiavo vos per 3 minutes, o superkompiuteriams tą patį padaryti būtų prireikę 10 000 metų. Dalykas toks, kad ir paprastas kompiuteris, net ir superkompiuteris, perduoda ir apdoroja informaciją dviem alternatyviomis bitų būsenomis: 0 ir 1. Kvantinis kompiuteris gali skaičiuoti iš karto abi būsenas.

„Google" išsikėlė įžūlų tikslą iki 2029 m. sukurti neklystantį kvantinį kompiuterį. Rikeno tyrimų institutas ketina pranokti „Google", naudodamas hibridinį metodą.

 

Ir ši konkurentų pora nėra vienintelė. „Amazon" ir „Nvidia" jau kvėpuoja į nugarą, jos taip pat imasi hibridinio kvantinio skaičiavimo. IBM jau įdiegė kvantinį kompiuterį Japonijos mieste Kawasaki. Tyrėjai iš Rikeno centro nori pristatyti kvantinio kompiuterio prototipą 2023 metais.

ES taip pat prisijungė prie lenktynių ir pasirinko 6 vietas (Vokietijoje, Italijoje ir Prancūzijoje), kur kvantiniai kompiuteriai bus integruoti su superkompiuteriais.

Tokios pastangos jokiu būdu nėra nesavanaudiškos. „Boston Consulting Group" analitikai įsitikinę, kad iki 2040 m. kvantinė kompiuterija atneš įmonėms grynojo pelno kiekvienais metais iki 850 mlrd. USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()