Rusijoje grandiozinė idėja: sugalvojo iš kur gauti lėktuvnešį, priklausiusį Ukrainai (Foto, Video)  ()

Rusijos politikas pasiūlė iš Kinijos atpirkti Ukrainos jai parduotą sovietų lėktuvnešį ir pavadinti pernai mirusio Liberalų demokratų partijos įkūrėjo Vladimiro Žirinovskio vardu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos Federalinės Asamblėjos Tolimųjų Rytų ir Arkties plėtros Valstybės Dūmos komiteto pirmasis pirmininko pavaduotojas Sergejus Karginovas kreipėsi į Rusijos užsienio reikalų ministerijos Azijos ir Ramiojo vandenyno bendradarbiavimo departamento direktorių Aleksejų Ovčinikovą.

Rusijos Liberalų demokratų partija (LDPR), anksčiau siūliusi Rusijos oro bendrovei „Aeroflot“ pavadinti vieną iš savo lėktuvų Žirinovskio vardu, dabar agituoja, kad Rusija susigrąžintų sovietų pastatytą lėktuvnešį.

 

„Po šalies žlugimo Ukraina mieliau laivus pardavinėjo už kelis butelius degtinės už metalo laužo kainą. Atsižvelgdamas į esamą situaciją, siūlau nupirkti laivą iš Kinijos, suteikti jam Liberalų demokratų partijos įkūrėjo Vladimiro Žirinovskio vardą ir padaryti jį Juodosios jūros laivyno flagmanu“, – Rusijos valstybinė žiniasklaida citavo Karginovą.

Sovietinis Kinijos lėktuvnešis

1988 m. lapkritį paleistas nebaigtas Kuznecovo klasės lėktuvnešis „Varyag“ (buvęs „Ryga“) išplaukė į Ukrainą, 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai ir padalijus Juodosios jūros laivyno (BSF) turtą naujai nepriklausomybę atkūrusioms valstybėms.

1998 m. jį nupirko Kinija, kuri pavadino jį tik metalo laužo krūva ir pažadėjo paversti plūduriuojančiu kazino.

Tačiau Pekinas patobulino laivą į savo pirmąjį lėktuvnešį – iš pradžių pervadino jį į „Shi Lan“, o paskui „Liaoning“ pagal savo šiaurės rytų provinciją – 2012 m. pradėjo eksploatuoti, kai paaštrėjo ginčas su Japonija dėl Senkaku salų.

 

Praėjusiais metais Kinija išleido trečią ir dar didesnį lėktuvnešį „Fudzianas“.

Ar „Liaoningas“ galėtų grįžti į Rusiją?

Tikėtina, kad daugelis Kremliaus žmonių norėtų, kad vežėjas sugrįžtų, ypač dėl to, kad šią savaitę pasigirdo pranešimų, kad vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ yra tokios prastos būklės, kad negali judėti savo jėgomis.

Kreiseris nuo 2017 m. buvo remontuojamas sausame doke ir patyrė keletą nesėkmių, įskaitant daugybę gaisrų, o paskutinis įvyko praėjusį mėnesį.

Tačiau mažai tikėtina, kad Pekinas norėtų parduoti laivą. Iš pradžių jis buvo klasifikuojamas kaip mokomasis laivas. Tačiau po atnaujinimo, kuris buvo baigtas 2018 m. pabaigoje, Kinijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad laivas pereis prie kovinio vaidmens.

 

Galbūt Maskva galėtų kreiptis į Naująjį Delį, kuris ir toliau eksploatuoja INS „Vikramaditya“. Šis modifikuotas Kijevo klasės lėktuvnešis iš pradžių buvo pastatytas kaip „Baku“ Sovietų Sąjungos kariniam jūrų laivynui. Vėliau jis tarnavo Rusijos kariniame jūrų laivyne kaip „Admirolas Gorškovas“, o 2004 m. buvo perkeltas į Indiją.

Laivas taip pat patyrė daugybę problemų, o kai kurie ekspertai teigė, kad Indija tikriausiai mielai atgautų pinigus ir parduotų juos Maskvai! Galbūt dabar pats laikas sudaryti sandorį, ypač dėl to, kad pirmasis šalyje pagamintas Indijos lėktuvnešis taip pat pradėtas eksploatuoti praėjusiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(9)
(-6)

Komentarai ()