Rusija išprovokavo dar neregėtą NATO reakciją: pirmą kartą istorijoje prie Rusijos siunčiami ypatingi lėktuvai AWACS  ()

Šiaurės Atlanto aljansas yra pasirengęs prie savo rytinių sienų dislokuoti vis daugiau pajėgų. Karinis-politinis blokas ketina stebėti Rusijos Federacijos veiksmus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį, sausio 17 d., į Otopeni oro bazę Rumunijos sostinėje Bukarešte atvyko pirmasis NATO išankstinio įspėjimo ir valdymo orlaivis AWACS. Aljansas ketina stebėti Rusijos Federacijos karinės aviacijos veiksmus. Apie tai pranešė vietos televizijos kanalas „PROTV News“.

Lėktuvas padės padidinti karinio ir politinio bloko buvimą regione.

Žurnalistų teigimu, išankstinio įspėjimo ore sistema (AWACS) gali stebėti didesnį plotą nei Rumunijos teritorija. Šiandien į Otopeni turėtų atvykti mažiausiai trys tokie orlaiviai – jie gali priimti duomenis iš visos Vidurio Europos. Tai daro juos pagrindine atgrasimo priemone ir padeda ginti Aljanso šalis.

 

Paprastai AWACS yra dislokuoti Vokietijoje, tačiau NATO manė, kad būtų tikslinga kelis orlaivius perkelti arčiau savo rytinių sienų ir atitinkamai prie Rusijos.

AWACS lėktuvai skraido 10 000–12 000 metrų aukštyje. Jie gali aptikti priešo lėktuvus, laivus ir antžeminę įrangą iki 400 kilometrų atstumu.

Spėjama, kad orlaivių sistemų dislokavimas Bukarešte leis realiu laiku ištirti Rusijos technikos judėjimą Ukrainos teritorijoje.

 

Pasak Rumunijos krašto apsaugos ministro Angelo Tilvaro, lėktuvai perduos informaciją NATO apie bet kokius taktinius ir operatyvinius judėjimus Aljanso pasienyje.

„Rusijos karo prieš Ukrainą sąlygomis NATO stebės karines operacijas rytiniame flange AWACS lėktuvų pagalba“, – komentavo jis.

Misija skirta kelioms savaitėms.

Oro perspėjimo ir nurodymų sistema (AWACS) yra elektroninė sistema, įdiegta orlaivyje. Ji naudojama tolimojo nuotolio priešo taikiniams, pavyzdžiui, raketoms, aptikti ore, sausumoje ir vandenyje bei nukreipti į juos ginklais arba perimti. AWACS yra skirti naudoti kovinėmis sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(0)
(74)

Komentarai ()