Turkija gali netekti naikintuvų – JAV imasi griežto keršto už Švediją ir Suomiją  ()

JAV gali blokuoti naikintuvų pardavimą Turkijai, kuri planuoja papildyti savo F-16 parką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija nori įsigyti JAV ginklų už 20 milijardų dolerių, įskaitant 40 naikintuvų F-16 Block 70 įsigijimą ir esamų orlaivių atnaujinimus, tačiau visam sandoriui kyla rimtas pavojus, nes Ankara šiuo metu blokuoja Švedijos ir Suomijos prisijungimą prie NATO. Tai teigiama „Defence News“ straipsnyje.

Vasario 2 d. daugiau nei ketvirtadalis JAV Senato narių išsiuntė laišką šalies prezidentui Joe Bidenui, kuriame teigia, kad nutrauks ginklų pardavimą Turkijai – klausimas dėl naikintuvų F-16 pardavimo Ankarai bus svarstomas tik tada, kai Turkija ratifikuos protokolus dėl dviejų Europos šalių įstojimo į NATO – priešingu atveju didelio masto susitarimas su Ankara gali būti atšauktas.

Visų pirma, Turkija buvo apkaltinta pažeidusi savo įsipareigojimus pagal trišalį susitarimą su Suomija ir Švedija, pagal kurį pastaroji turėjo imtis veiksmų prieš uždraustą Kurdistano darbininkų partiją ir galimai išduoti tam tikrus asmenis mainais už NATO narystės ratifikavimą.

Taigi dabar, amerikietiškų ginklų Turkijai likimas tiesiogiai priklausys nuo Ankaros ir jos tolesnių veiksmų bei pozicijos dėl Suomijos ir Švedijos narystės NATO – nes JAV Senatas yra pasiryžęs blokuoti sandorį, jei kas nors nepasisektų. Juk čia galima prisiminti istoriją su naikintuvais F-35, kai Turkija buvo pašalinta iš programos dėl rusiškų oro gynybos sistemų S-400 pirkimo.

 

Šalia visko, nepaisant visų problemų, JAV senatoriai pažymi, kad Turkija pademonstravo save kaip „vertingą NATO sąjungininkę“, pažymėdami savo „įsipareigojimą įgyvendinti JT tarpininkaujant sudarytą grūdų susitarimą, kuris leido Ukrainai eksportuoti grūdus ir užkirsti kelią pasaulinei maisto krizei“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(143)
(2)
(141)

Komentarai ()