14 kartų greičiau už garsą! Sukurtas ypač galingas „hipergarsinis“ generatorius: energijos užteks ir lazeriniam, ir mikrobangų ginklui  ()

Generatorius tiesiogiai perduoda energiją į įkrovimo įrenginį, todėl įkrovimas atliekamas labai greitai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Kinijos mokslų akademijos Mechanikos instituto mokslininkai pristatė generatorių, kuris hipergarsiniu greičiu karštas dujas paverčia elektros srove. Šio prietaiso pagaminta elektros energija gali būti naudojama lazeriniams ir mikrobangų ginklams ir kitokio tipo impulsinės energijos ginklams maitinti.

Kas žinoma apie „hipergarsinį“ generatorių

Žurnalistai generatorių vadina „hipergarsiniu“, tačiau tai daugiau metafora. Tiesą sakant, prietaisas yra magnetohidrodinaminis (MHD). Tyrėjai tvirtina, kad po kai kurių patobulinimų jis gali generuoti 10 kartų daugiau energijos nei anksčiau. Jo pranašumais nurodomi besisukančių dalių nebuvimas, didelė galia, tarpinių energijos kaupimo komponentų nebuvimas. Generatorius tiesiogiai perduoda energiją į įkrovimo įrenginį, todėl įkrovimas atliekamas labai greitai.

Generatorius veikia smūgio bangomis paverčiant inertines dujas į labai laidžią plazmą. Įkrautų dalelių skaičių plazmoje būtų galima padidinti suspaudžiant dujinį argoną 14 machų greičiu (1 machas lygus 1224 km/h, o tai atitinka garso greitį). Judančius jonus sugavo specialus „vamzdis“ ir po to vyko srovės generavimo procesas. Vienas litras susidariusios plazmos leido generuoti iki 212 kW galios elektros srovę.

 

Sistema yra paprasta, efektyvi ir galinga, todėl kūrėjai nusprendė ją panaudoti mikrobangų ginklams maitinti. Tyrėjai teigė, kad jų prietaisas gali padėti pašalinti kai kurias problemas, su kuriomis susiduria inžinieriai kurdami impulsinės energijos ginklus.

„Hipergarsinio“ generatoriaus trūkumai

Kinijos mokslininkai mano, kad jų prietaisas vis dar yra netobulas, neatmeta sunkumų galimybės, nes smūgio bangas provokuojantys ir elektrą generuojantys sprogimai atskleidžia ginklo vietą, nes jų negirdėti neįmanoma. Todėl verta pagalvoti apie triukšmo mažinimo mechanizmą.

 

Be to, keisti membranas po kiekvieno sprogimo nėra lengva užduotis, ypač lauke. Tyrėjai turi išsiaiškinti, kaip automatizuoti šią funkciją, kad jos nereikėtų atlikti rankiniu būdu.

Šiuolaikiniai lazeriniai ginklai yra labai galingi, todėl norint pataikyti į taikinį dideliu atstumu, reikia megavatų ar net daugiau galios. Be to, Kinija kuria mikrobangų ginklą, galintį numušti ne tik lėktuvus, bet ir palydovus. Atsižvelgiant į šiuos faktus, generatorius turės būti gerokai patobulintas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()