Kremlius to nesitikėjo net didžiausiame košmare: „Oryx“ skelbia, kas nutiko su Rusijos tankais Ukrainoje  (3)

Kremlius akivaizdžiai nesitikėjo tokių nuostolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot analitikų, bendras RF ginkluotųjų pajėgų tankų nuostolis yra 1688 vienetai. Iš jų 1000 buvo visiškai sunaikinti, likusieji buvo apgadinti, perimti Ukrainos karių arba tiesiog palikti įsibrovėlių.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Rusijos ginkluotosios pajėgos potencialiai prarado iki pusės viso aktyvaus tankų parko. Stebėjimo grupės „Oryx“ duomenimis, per beveik metus trukusius karo veiksmus Rusija prarado 1688 tankus – iš jų 1000 vienetų buvo sunaikinti, 544 pateko į Ukrainos kariškių rankas, 79 buvo apgadinti, o 65 vienetus paliko Rusijos kariai.

Publikacijos autoriai praneša, kad skaičiavimas atliktas tik tai įrangai, apie kurią yra nuotraukų ar vaizdo įrašų įrodymai, todėl sunaikintų tankų skaičius gali būti gerokai didesnis nei užfiksuota. Pasak karo eksperto Jakubo Janovskio, kuris valdo „Oryx“ tinklaraštį, tikrieji Rusijos nuostoliai gali būti apie 2000 tankų.

Analitikai pažymėjo, kad vertinant nuostolius buvo dedamos visos įmanomos pastangos, kad būtų išvengta įrašų dubliavimo ir būtų nustatyta technikos būklė – ji buvo užimta ar apleista. Tuo pačiu tikėtina, kad tie tankai, kuriuos paliko okupantai, ilgainiui gali patekti į sunaikintų ir paimtų kategoriją. Taip pat svarbi detalė – jei nepavyko nustatyti įrangos kilmės, vadinasi, ji nebuvo įtraukta į sąrašą.

 

Ekspertai pridūrė, kad Rusijos tankų nuostolių Ukrainoje sąrašas pildomas, kai atsiranda papildomos medžiagos.

Didelių tankų nuostolių priežastys

Praėjus vos keliems mėnesiams nuo karo pradžios, analitikai pastebėjo rusų tankų konstrukcijos ydą, dėl kurios vienas paleistas prieštankinis sviedinys galėjo visiškai sunaikinti transporto priemonę. Kalbama apie amunicijos skyrių (išdėstytas ratu kaip karuselė), kai sprogus amunicijai bokšteliai dažnai buvo nuplėšiami nuo tankų.

Be to, specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad prieš karą rusų šarvuota technika buvo prastai prižiūrima, o kai kurie tankai sandėliuose galėjo būti išmontuoti atsarginėms dalims, kad į fronto liniją išsiųsta technika būtų tvarkinga.

 

„Ant popieriaus Rusija vis dar turi daug tankų, tačiau daugelis jų buvo saugomi neteisingai, todėl sunku greitai juos parengti kovai“, – rašė Janovskis.

Anot jo, iki karo pradžios Rusijos ginkluotosios pajėgos rezerve turėjo apie 4000 tankų, tačiau net ir darant prielaidą, kad juos visus galima pradėti eksploatuoti, Rusijos kariuomenė vis tiek prarado apie 30 % prieškarinio tankų parko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(194)
(4)
(190)

Komentarai (3)