Aptiktas prieš 80 metų dingęs povandeninis laivas, priešams kėlęs mirtiną siaubą (Video)  ()

JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas „USS Albacore“ dingo be žinios prieš beveik 80 metų ir, kaip įprasta sakyti kariname jūrų laivyne, buvo „išplaukęs į amžinąją tarnybą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Povandeninis laivas tarnybą pradėjo 1942 birželio 1 dieną. Kai 1944 spalio 24 dieną USS Albacore paliko Ramiajame vandenyne esantį Pearl Harboro karinį jūrų uostą ir išplaukė Japonijos krantų link, į savo uostą taip ir nebesugrįžo – laivas, o su juo ir 85 įgulos nariai, dingo be žinios.

Remiantis po karo surinktais istoriniais šaltiniais, 1944 lapkričio 7 dieną vieno Japonijos apsaugos laivo įgula prie Hokaido salos šiaurės rytinės pakrantės užfiksavo povandenį sprogimą. Vėliau į vandens paviršių iškilo įvairūs povandeniniam laivui priklausę daiktai ir įranga. Manoma, kad tai buvo USS Albacore, kuris nuskendo susidūręs su povandenine mina, rašo IFLScience.

Iki šiol taip ir nebuvo surastos šio laivo liekanos – laivas buvo laikomas išplaukęs į amžinąją tarnybą.

Tačiau dabar, praėjus beveik 80 metų, Tokijo universiteto mokslininkas dr. Tamaki Ura su komanda teigia atradęs dingusį JAV karinį povandeninį laivą. Nuotoliniu būdu valdomas zondas aptiko laivo nuolaužas ir jas užfiksavo. Nuotraukos ir filmuota medžiaga buvo perduota atsakingiems asmenims, kurie identifikavo, ar tai iš tiesų yra USS Albacore.

Netrukus JAV karinio jūrų laivyno istorijos ir paveldo tarnyba Japonijos mokslininkų radinį patvirtino.

 

„Tai – amžinojo poilsio vieta mūsų jūreiviams, kurie paaukojo savo gyvybes gindami mūsų tautą. Nuoširdžiai dėkojame ir sveikiname dr. T. Ura ir jo komanda už įdėtas pastangas ir atrastas povandeninio laivo nuolaužas. Tik dėl jūsų sunkaus darbo ir nuolatinio bendradarbiavimo mums pavyko patvirtinti daugiau beveik 80 metų jūroje dingusio USS Albacore tapatybę“, – teigė tarnybos vadovas Samuel J. Cox.

 

Remiantis JAV įstatymais, USS Albacore nuolaužos ir nuskendimo vieta oficialiai tampa JAV karių kapaviete. Tai reiškia, kad šioje vietoje negalima jokia povandeninė įsibrovėliška, ramybę trikdanti veikla, išskyrus specialius nuskendusių karo laivų tyrinėjimus.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad per kiek daugiau nei du metus tarnybos Antrojo pasaulinio karo metu šis povandeninis laivas ir jo įgula tapo viena sėkmingiausių visame JAV kariniame jūrų laivyne. Teigiama, kad povandeninis laivas varė siaubą priešams, mat per itin trumpą laiką sunaikino mažiausiai 10 priešo karinių laivų, dar trys nukauti neoficialiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()