Ką tik patvirtinta, kad Ukraina smogė rusams galingesniu už HIMARS ginklu: kas yra „Vilcha“ ir iš kur ji?  (2)

„Vilcha“ veikimo nuotolis yra net 110 km, o kovinė galvutė sveria iki 250 kg.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina naudoja savo gamybos raketų sistemą „Vilcha“ (dar vadinama „Olcha“) ir jos efektyvus šaudymo nuotolis yra reikšmingai didesnis nei Ukrainos naudojamų HIMARS.

„Vilcha buvo pristatyta dar 2018 metais, kai buvo pademonstruoti ir sistemos bandymai. Tuomet teigta, kad sistema netrukus įsilies į Ukrainos arsenalus, tačiau dėl gamybos sunkumų ir kitų priežasčių tai užtruko. 2021 metų rudenį valstybiniu lygiu buvo atlikti paskutiniai „Vilcha“ komplekso bandymai, o 2022 metais jis turėjo pradėti tarnauti Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Žiniasklaidoje informacijos apie šią sistemą nebuvo, tačiau, kaip paaiškėjo, Ukrainos kariuomenė ja jau naudojasi.

Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos vadovo pavaduotojas Ivanas Vinnikas teigia, kad dabar naudojamos „Vilcha“ sistemos veikimo nuotolis yra 110 km, o kovinė galvutė sveria 220 kg. Sistemai, pasak jos kūrėjų, netrūksta ir taiklumo - raketos lekia į užprogramuotą taikinį. Kovo 1 dieną Vinnikas patvirtino, kad „Vilcha“ buvo panaudota šiame kare.

 

„Vilcha“ tikslumą didina vadinamieji „dujiniai vairai“, naudojami raketoms nukreipti į taikinį. „Wikipedia“ pažymima, kad sistema nenaudoja GPS. Pažymima, kad norint „Vilcha“ veikimo nuotolį galima padidinti iki 150 km. Tiesą sakant, tai jau buvo numatyta.

„Vilcha“ (ar „Olcha“) turi kelias numatytas modifikacijas. „Vilcha“ įprastai šaudo 70 km atstumu, „Vilcha - M“ - iki 130 km (greičiausiai apie jį ir kalbama, bet išbandytas nuotolis yra 110 km), „Vilcha-M2“ - 141 km. Kovinės galvutės svoris yra tarp 170 ir 250 kg.

 

„Vilcha“ gali pasirodyti pažįstama, nors yra visai nauja. Taip yra dėl to, kad ji buvo sukurta sovietinės sistemos „BM-30 Smerč“ pagrindu. Teigiama, kad „Vilcha“ sveria 33 tonas ir gali pasiekti 100 km/val. greitį. Aštuonių varomų ratų važiuoklė turėtų užtikrinti neblogą pravažumą bekelėje, bet „Vilcha“ yra daugiau nei 3 metrų pločio, todėl pravažiuoja tikrai ne visur. Kita vertus, visas 12 savo raketų „Vilcha“ paleidžia per 45 sekundes. Pasiruošimas salvei užtrunka porą minučių, nes reikia sustoti, nuleisti atsparas, pakelti raketų paleidimo įrenginį, bet apskritai „Vilcha“ yra labai greitai ir efektyvi sistema.

(389)
(8)
(381)

Komentarai (2)