Propagandos išliaupsintas – kas žinoma apie Rusijos „superginklą“ fronto bombonešį Su-34? (Video)  ()

Kare su Ukraina Rusija aktyviai naudoja propagandos liaupsinamą aviaciją, įskaitant fronto bombonešius Su-34. Neretai Ukrainos kariai tokiems „paukščiams supjausto sparnus“. Pavyzdžiui, toks naikintuvas buvo numuštas prie laikinai užimtos Jenakijevės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-04 Propagandos išliaupsintas – kas žinoma apie Rusijos „superginklą“ fronto bombonešį Su-34? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos propaganda šį lėktuvą apibūdina kaip unikalų ginklą, tačiau iš tikrųjų tai nėra visiškai tiesa. „24 kanalas“ surinko pagrindines bombonešių Su-34 charakteristikas.

Su-34 galimybės

Su-34 (NATO pavadinimas „Fullback“) – Rusijos dvivietis, dviejų variklių naikintuvas–bombonešis. Šis lėktuvas sukurtas pakeisti pasenusį Su-24 lėktuvą.

Nors Rusija fronto bombonešį vadina „naujausia plėtra“, jis buvo sukurtas sovietmečiu ir pirmąjį skrydį atliko dar 1990 m. Su-34 yra garsesnio Su-27 modifikacija. Tačiau nestabilumo ir SSRS žlugimo laikais nebuvo įmanoma sukurti masinės šių orlaivių gamybos.

Tik 2014 metais Rusija pradėjo masinę jų gamybą, į ją investuodama vadinamuosius naftos dolerius – pajamas iš naftos pardavimo.

Su-34 plėtojimu pagrindu buvo pasirinktinas Su-27 naikintuvas, tačiau keliami tikslai visiškai kitokie. Šio lėktuvo prioritetas ne oro erdvės kontrolė, nors prireikus tą funkciją gali atlikti, o vykdyti atakas ant žemės. Jo veikimo neriboja nei oro sąlygos nei sutinkamas pasipriešinimas jo kelyje, gali kovoti oro mūšiuose, pritaikytas elektroninei kovai, dėl ko gali pergudrauti ir oro gynybos sistemas.

Bombonešyje sumontuota galinga radarų sistema, galinti surasti vikšrinius šarvuočius iki 75 kilometrų atstumu.

 

Apytikslė vieno tokio lėktuvo kaina – 36 mln. USD.

Kovinis Su-34 naudojimas

Pirmą kartą Rusija šiuos bombonešius panaudojo 2008 metais per invaziją į Sakartvelą. Jie taip pat buvo naudojami Sirijoje. Tuo metu propaganda bandė sukurti šio orlaivio galios įvaizdį. Pagrindinė Su-34 užduotis yra atlikti didelio tikslumo smūgius prieš priešą užnugaryje, operatyviniame-taktiniame gylyje, intensyvios oro gynybos ir atsakomųjų priemonių sąlygomis.

Tačiau propagandos užduotį apsunkino tai, kad Sirijoje Su-34 pademonstravo tai, kam nebuvo sukurti. Tada lėktuvai buvo prikimšti kasetinės amunicijos, o ne tiksliai valdomų ginklų.

 

Per invaziją į Ukrainą Rusija prarado mažiausiai 20 tokių lėktuvų. Jie yra pažeidžiami oro gynybos – mažame aukštyje juos gali numušti nešiojamos priešlėktuvinės raketų sistemos, o didesniame aukštyje jie yra pažeidžiami oro gynybos sistemų, pavyzdžiui, S-300. Daugumą šių lėktuvų Rusija prarado Charkivo srityje. Vienas buvo numuštas Černihive ir Kyjivo srityje, dar keli Donecko srityje. Kitas Su-34 nukrito ant gyvenamojo namo Jeisko mieste, Rusijoje, pernai spalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(2)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()