„Enola Gay“ – lėktuvas, numetęs atominę bombą ant Hirošimos: o kaip vadinosi antrasis lėktuvas, atakavęs Nagasakį? (Video)  (1)

Istorijoje dažniausiai išgarsėja tik patys pirmieji dalykai – antrieji lieka mažiau žinomi. Kaip ir antrojo lėktuvo, numetusio atominę bombą ant Nagasakio, pavadinimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bombonešiui „Boeing B-29 Superfortress“, kuris numetė atominę bombą „Fat Man“ (Storulis) Nagasakyje, buvo suteiktas pavadinimas „Bockscar“ (kartais vadinamas „Bock's Car“) pagal JAV B-29 piloto Fredericko C. Bocko pavardę, kuriuo jis paprastai skraidydavo.

Pilotai buvo pakeisti prieš pat reidą, o „Bockscar“ pilotavo majoras Charlesas Sweeney.

Nagasakio antskrydžio metu Bockas skrido bombonešiu B-29 „The Great Artiste“, kuris buvo naudojamas moksliniams matavimams ir branduolinio ginklo sukeltų padarinių fotografavimui.

„Bockscar“ buvo pastatytas Glenn L. Martin orlaivių gamykloje Bellevue, Nebraskoje, dabartinėje Offutt oro pajėgų bazėje ir 1945 m. kovo 19 d. pristatytas JAV armijos oro pajėgoms.

 

Balandžio mėn. jis buvo priskirtas 393-ajai bombardavimo eskadrilei, 509-ajai sudėtinei grupei, dislokuotai Jutoje, ir buvo pavadintas kapitono Fredericko C. Bocko vardu.

„Bockscar“ buvo naudojamas 13 mokomųjų ir trijose kovinėse misijose, kurių metu jis numetė „moliūgų bombas“ (atominių bombų replikos be branduolinės medžiagos) ant pramoninių objektų Japonijoje.

1945 m. rugpjūčio 9 d. „Bockscar“, pilotuojamas majoro Charleso W. Sweeney, virš Nagasakio miesto numetė „Fat Man“ branduolinę bombą, kurios sprogimo galia prilygsta 21 kilotonui trotilo. Buvo sunaikinta apie 44 % miesto; žuvo 35 000 žmonių ir 60 000 buvo sužeisti.

 

Po karo 1945 m. lapkritį „Bockscar“ grįžo į JAV. 1946 m. rugsėjį jis buvo perduotas Nacionaliniam JAV oro pajėgų muziejui Wright-Patterson oro pajėgų bazėje Ohajo valstijoje. Lėktuvas į muziejų buvo atskraidintas 1961 m. rugsėjo 26 d., buvo atstatyti pirminiai jo ženklai (po misijos pridėtas nosies piešinys).

„Bockscar“ dabar nuolat eksponuojamas Jungtinių Valstijų oro pajėgų nacionaliniame muziejuje Deitone, Ohajo valstijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai (1)