„Viskas aplink mane liepsnojo, ir aš supratau, kad niekada negrįšiu“. Pilotas skelbia, kaip išgyveno po numušimo (Video)  ()

2023 metų vasario 10 dieną per didžiulę raketų ataką buvo sunkiai sužeistas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų naikintuvo pilotas Dmitrijus Škarevskis. Jo lėktuvas nukentėjo ir užsidegė. Pilotui pavyko katapultuotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

26 metų ZSU pilotas Dmitrijus Škarevskis atliko 70 kovinių skrydžių, sunaikino dvi raketas „Kalibr“ ir keletą priešo priešlėktuvinių ginklų. 2023 metų vasario 10 dieną per didžiulę raketų ataką prieš Ukrainą jo lėktuvas buvo numuštas. Pats gynėjas buvo sunkiai sužalotas, jis buvo operuotas, o Dmitrijaus laukia reabilitacija. Ukrainos lakūno istoriją pasakoja „402 kanalas“.

„Nemaniau, kad kada nors teks kautis“

Dmitrijus Škarevskis paauglystėje svajojo tapti pilotu ir įstojo į Charkivo oro pajėgų universitetą. Vyras pasakoja, kad emocijos pirmojo skrydžio metu buvo neįtikėtinos, tačiau tada jis net nepagalvojo, kad vieną dieną teks kautis.

Pirmasis Dmitrijaus kovinis skrydis įvyko 2020 m. Tuo metu jis vykdė žvalgybą iš oro – ieškojo priešo elektroninio karo (EW) kompleksų palei demarkacijos liniją. Pilno masto invazija vyrą užklupo namuose antrą atostogų dieną. Vasario 24-osios rytą pilotas susirinko daiktus ir iškart išvyko į aerodromą.

Po pirmos rotacijos jis pasipiršo savo merginai. Jis sako, kad per karą suprato, koks trumpas gyvenimas, todėl nereikėtų jokių įvykių atidėti vėlesniam laikui.

„Viskas aplink mane liepsnojo, ir aš supratau, kad niekada negrįšiu“

Pilotas niekada nepamirš 2023 m. vasario 10 d. Tą naktį Rusija pradėjo didžiulę raketų ataką prieš Ukrainą. Dmitrijus Škarevskis pakilo į orą savo MiG-29, tačiau jo lėktuvas buvo numuštas per oro mūšį.

„Lėktuvo valdymo beveik nebeliko. Viskas aplinkui degė, supratau, kad negrįšiu. Ir priėmiau sprendimą katapultuotis. Jau išsiskleidus parašiutui ir leidžiantis žemyn, pamačiau, kad mano lėktuvas krenta ir dega. Aiškiai mačiau, kad jis nukrito į mišką. Po to pažiūrėjau žemyn ir pastebėjau, kad krentu ant užšalusios upės. Ir jau atsirado kitokių potyrių – net jei nusileidus ledas nuo mano svorio nelūžo“, – sako Dmitrijus Škarevskis, 114-osios taktinės aviacijos brigados vyresnysis pilotas.

 

Ledas išlaikė pilotą, bet jis stipriai susitrenkė nugarą, kurį laiką negalėjo pajudėti, tačiau sugebėjo išsikapstyti iš parašiuto sistemos ir nusiųsti savo geografinę vietą vadui. Dmitrijus pasiekė artimiausią gyvenvietę, kur jam padėjo vietiniai – iškvietė greitąją pagalbą.

Ligoninėje Dmitrijui Škarevskiui buvo diagnozuotas slankstelio lūžis juosmens srityje ir daugybė skeveldrų paliktų žaizdų.

 

Tą dieną jis žmonai atsiuntė trumpą žinutę: „Aš gyvas“.

„Dažniausiai jis rašo: „Viskas gerai, atskridau, einu miegoti“, bet čia tokia trumpa žinutė. Kai pamačiau jį, pykino. Jis guli, negali pajudėti.“, – sako Dmitrijaus žmona Lilija.

Pilotui ligoninėje buvo atlikta operacija ir ant stuburo pritvirtintas titaninis rėmas, kurio dėka per mėnesį jis atsistojo ant kojų. Dabar Dmitrijus juokais save vadina „terminatoriumi“.

Ukrainos gynėjo laukia reabilitacijos kursas ir komisija, kuri spręs, ar Dmitrijus Škarevskis vėl galės pakilti į dangų.

„Tikiuosi, kad viskas bus gerai. Jei žmogus bent kartą yra sėdęs prie lėktuvo šturvalo, vėliau bus sunku jo atsisakyti. Tai mūsų narkotikas. Be jo neįsivaizduoju gyvenimo“, – sako pilotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(94)
(2)
(92)

Komentarai ()