Reikia skubiai imtis veiksmų: per Lietuvą į Rusiją keliauja tankams reikalinga įranga  ()

Žiniasklaidos duomenimis, įranga per Baltarusiją ir Lietuvą gabenama į Vidurinę Aziją, iš kur gali atsidurti Rusijoje. ES bando blokuoti šiuos maršrutus, grasindama šalims sankcijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidurinės Azijos šalys padidino dvejopo naudojimo prekių, kurias rusai gali naudoti karinei įrangai remontuoti, siuntų į Rusiją skaičių. Tai rašo britų leidinys „The Telegraph“, remdamasis įslaptintu Europos Sąjungos dokumentu.

Europos pareigūnai nustatė prekybos kanalus iš ES į Rusiją per Kazachstaną, Kirgiziją, Uzbekistaną ir kitas Azijos šalis į Rusiją, per kuriuos siuntų kiekis padidėjo 60-80 proc. Daugelis prekių yra dvejopos paskirties ir gali būti naudojamos kariniams tikslams, pavyzdžiui, skalbimo mašinos, fotoaparatai ir automobiliai. Manoma, kad rusai įveža elektronikos ir kitų komponentų, skirtų tankams, šarvuotiems transporteriams, žvalgybiniams dronams ir kitai per karą Ukrainoje apgadintai įrangai remontuoti.

Šaltinių teigimu, didelė dalis krovinių iš ES gabenama į Baltarusiją, gabenama per sausumos sieną su Lietuva, o tada pristatoma į Azijos šalis. Europiečiai gali atsekti eksporto dokumentus tik iki išorinės regiono sienos, o toliau įrangos judėjimo kontroliuoti neįmanoma. ES pareigūnai baiminasi, kad Azijos sąjungininkai padeda Kremliui apeiti tarptautines sankcijas, kuriomis siekiama atimti iš Rusijos karinę įrangą.

 

„The Telegraph“ atkreipė dėmesį, kad Lenkija uždarė sieną su Baltarusija, tačiau Lietuva vis dar palaiko prekybinius santykius su Minsku. Kartu Lietuvos valdžios institucijos skundžiasi, kad 97 proc. prekybos siuntų per Baltarusiją tiekia kitos šalys. G7 diplomatai taip pat atidžiai stebi Turkiją, Armėniją ir Jungtinius Arabų Emyratus, kad šie nepadėtų Rusijos kariuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(32)
(-24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: