„ChatGPT“ drebina pasaulį – pokalbių robotą uždraudė pirmoji pasaulio valstybė: kas nutiko?  ()

Dirbtinis intelektas tikriausiai kelia tiek pat baimės, kiek entuziazmo. „ChatGPT“ - pasaulyje plačiai išgarsėjusį pokalbių robotą - jau uždraudė viena Europos šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos nacionalinės asmens duomenų apsaugos tarnybos pranešime teigiama, kad „ChatGPT“ sistemoje kovo 20 d. nustatytas duomenų pažeidimas, susijęs su vartotojų pokalbiais ir mokamos paslaugos abonentų mokėjimų informacija“.

Dėl sprendimo, kuris įsigaliojo „nedelsiant“, buvo įvestas „laikinas Italijos vartotojų duomenų apdorojimo apribojimas „OpenAI“ sistemose“. „OpenAI“ yra „ChatGPT“ kūrėjas.

„ChatGPT“ programa buvo paleista 2022 m. lapkritį ir labai greitai išpopuliarėjo dėl savo gebėjimo aiškiai ir glaustai paaiškinti sudėtingus dalykus, rašyti įvairiais stiliais ir kalbomis žmogiškai skambančiu tonu, kurti eilėraščius ir net laikyti egzaminus. „ChatGPT“ netgi gali programuoti. Daugybė straipsnių žiniasklaidoje yra parašyti ar bent jau suredaguoti „ChatGPT“ ar panašių dirbtiniu intelektu paremtų programų.

Italijos nacionalinė asmens duomenų apsaugos tarnyba kritikavo „ChatGPT“, kad programa vartotojams nepateikia informacinio pranešimo apie tai, kokius duomenis renka „OpenAI“. Tarnyba taip pat pabrėžė, kad nėra jokio „teisinio pagrindo, pateisinančio asmens duomenų rinkimą ir masinį saugojimą, siekiant „apmokyti“ platformą valdančius algoritmus“.

 

Be to, nors „ChatGPT“  yra skirtas vyresniems nei 13 metų žmonėms, vaikus saugančių filtrų ten beveik nėra.

Italijos nacionalinė asmens duomenų apsaugos tarnyba dabar prašo „OpenAI“ „per 20 dienų pranešti apie priemones, kurių buvo imtasi“ šiai situacijai ištaisyti – kitaip gresia bauda iki 4 % bendrovės metinės pasaulinės apyvartos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai ()