Revoliucinė koncepcija: JAV kariuomenė pradėjo slaptus Dirbtinio intelekto bandymus  ()

JADC2 sistema, valdoma neuroninio tinklo, sujungs visas kariuomenės pajėgas viename valdymo centre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinis jūrų laivynas atlieka slaptus „Project Overmatch“ technologijos bandymus su „Carl Vinson“ lėktuvnešio smogiamąja grupe vandenyse prie Kalifornijos krantų, sakė JAV karinio jūrų laivyno vyriausiasis vadas admirolas Mike'as Gilday, rašo „Defense News“.

Admirolas M. Gilday teigė, kad vieningos dirbtinio intelekto valdomos sistemos bandymas vyksta gerai, o jame dalyvauja lėktuvnešio smogiamoji grupė, kurią paprastai sudaro vienas kreiseris ir pora minininkų, lėktuvnešio oro pajėgų grupė ir keli tūkstančiai darbuotojų.

„Project Overmatch“ – tai JAV karinio jūrų laivyno indėlis į Jungtinį visų sričių vadovavimo ir kontrolės tinklą (JADC2), kelių milijardų dolerių vertės Pentagono projektą, skirtą sukurti sklandų ryšį su visais padaliniais mūšio lauke: žemėje, ore, jūroje, kosmose ir kibernetinėje erdvėje.

Šią revoliucinę koncepciją sukūrė JAV Gynybos departamentas, siekdamas sujungti bet kokius šiuolaikinius karinius jutiklius ir ryšius iš visų kariuomenės šakų į vieną informacijos valdymo centrą, kuriam padeda dirbtinis intelektas.

JADC2 padės kariuomenei turėti visą informaciją apie įvykius mūšio lauke ir priimti sprendimus per kelias minutes.

 

Tradiciškai kiekviena kariuomenės atšaka kūrė savo taktinį tinklą, kuris buvo nesuderinamas su kitų kariuomenės šakų tinklais (pavyzdžiui, kariuomenės tinklai negalėjo sąveikauti su karinio jūrų laivyno ar oro pajėgų tinklais). JAV Gynybos departamento pareigūnai teigia, kad būsimuose konfliktuose sprendimus gali prireikti priimti per valandas, minutes ar net sekundes, palyginti su dabartiniu kelių dienų operatyvinės situacijos analizės ir komandų išdavimo procesu. Pentagono ekspertai teigia, kad dabartinė valdymo architektūra nėra pakankama greitai ir optimaliai įvykdyti JAV nacionalinės gynybos strategijos reikalavimus.

Nuo pat projekto pradžios 2020 m., jis buvo gaubiamas paslapties šydu – ekspertų teigimu, ši sąlyga yra būtina dėl nuolatinės Kinijos ir Rusijos žvalgybos. JAV karinis jūrų laivynas jau paprašė 192 mln. USD projektui „Overmatch“ 2024 fiskaliniais metais, o šiais metais projektui skirta 226 mln. dolerių.

 

Kol kas JADC2 bandomas lėktuvnešio „Carl Vinson“ smogiamojoje grupėje, o projekto ir Karinio jūrų laivyno informacinių sistemų vadavietės vadovas kontradmirolas Dougas Smallas šį žingsnį apibūdino kaip „pirmą bandymą“. Tikimasi, kad jau labai greitai projekto „Overmatch“ dirbtinio intelekto bandymuose dalyvaus papildomos smogiamosios lėktuvnešių grupės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()