Švedijos mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje medinį tranzistorių – ir jis veikia!  ()

Tranzistoriaus – prietaiso, reguliuojančio per jį tekančios elektros srovės stiprumą – išradimas technikos progresą paveikė ne menkiau, nei elektros lemputės ar telefono. Dabar jie tapo neatskiriama elektronikos dalimi ir nuolat mažėja. Įprastai jie gaminami iš silicio ar kitų puslaidininkių. Švedijos mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje veikiantį tranzistorių iš medienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Taip, medinis tranzistorius lėtas ir gremėzdiškas, tačiau veikia ir jo potencialas didžiulis“, — sakė Linköping universiteto organinės elektronikos laboratorijos vyr. asocijuotasis profesorius Isakas Engquistas.

Mediniu tranzistorius bandyta sukurti ir anksčiau, rašo EurekAlert. Tačiau ankstesniais tranzistoriais iš medienos buvo galima reguliuoti tik jonų transportą – išsekus jonams, prietaisas nebeveikdavo. Engquisto su kolegomis sukurtas įtaisas gali veikti nuolatos ir nesusidėvėdamas reguliuoja elektros srautą.

Žaliava pasirinktas tinkama struktūra pasižyminti balzos medis. Pašalinę ligniną ir palikę tik celiuliozės gijas su kanalais, mokslininkai jas užpildė PEDOT:PSS polimeru. Taip gauta elektrai laidi mediena, iš kurios pagamintas funkcionuojantis tranzistorius: juo galima reguliuoti srovę ir atlikti užduotis parinktu įvadinio signalo lygiu. Juo taip pat galima įjungti ir išjungti energiją, nors ir su delsa: įjungimas užtrunka apie sekundę, išjungimas — penkias sekundes.

Mediniais tranzistoriais išradėjai siūlo valdyti elektroninius augalus — tai dar viena šio universiteto inžinierių interesų sritis. Didelis tokio tranzistoriaus kanalas potencialiai išlaiko didesnę elektros srovę, nei įprasti organiniai tranzistoriai.

Beje, mokslininkai pabrėžia, kad pagrindinė medinių tranzistorių sukūrimo priežastis buvo ne praktinis poreikis, o mokslinis smalsumas.

2016 metais Švedijos mokslininkai inovatyvią statybinę medžiagą — tvirtą ir šviesą praleidžiančią permatomą medieną. Paskui pasirodė technologija, kuria tokią medieną galima gaminti ekologiškai visiškai švariai.


hightech.plus




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()