3D spausdintuvas galėtų kurti Mėnulio bazes (Video)  (2)

Italų išradėjas ir vienas kompanijos "Monolite UK Ltd." vadovų Enrico Dini kartu su savo komanda kuria naujus jų suprojektuoto stambiagabaričio trimačio spausdintuvo "D-Shape" pritaikymo planus. Įrenginys gali spausdinti ištisus pastatus vien iš smėlio ir neorganės rišamosios medžiagos, tad inžinieriai tiki, jog tokiu pačiu principu būtų galima "atspausdinti" ištisą Mėnulio bazę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spausdintuvas per šimtus kropuso šonuose esančių purkštukų dirbdamas išpurškia ploną smėlio sluoksnį, o ant jo - magnio pagrindu pagamintą neorganinį rišiklį. Šie savotiški klijai paverčia smėlį kietu akmeniu, kuris taip konstruojamas sluoksnis po sluoksnio, formuojant norimos formos objektą - tiek skulptūrą, tiek smėlio akmens pastatą.

Kompanijos spausdintuvas "D-shape" gali sukurti pastatą keturis kartus greičiau nei paprasti statybos būdai ir sumažina gamybos kainą perpus. Taikant tokį metodą, lieka tik nedidelis kiekis atliekų. Taip sumažinama aplinkos tarša. Įrenginiu galima lengvai "spausdinti" ir išlenktas struktūras, kurias sukonstruoti kitais būdais yra sudėtinga ir brangu. Spausdinimo metu galima sukurti vidinius išlinkius, pertvaras, vamzdžius, tuščiavidures kolonas. Dini jau pademonstravo šios technologijos galimybes sukurdamas devynių kubinių metrų erdvės paviljoną Pontederos miesto kelio žiedui.

Spausdintuvas gali būti kontroliuojamas judinant horizontalias sijas ir keturius vertikalias kolonas, o spausdintuvo galva pakeliama tik per 5 - 10 mm kiekvienam sluoksniui. Spausdintuvas valdomas kompiuterio CAD programinės įrangos ir spausdina su 25 taškų vienam coliui (dpi) skiriamąja geba. Susidaranti konstrukcinė medžiaga išoriškai panaši į marmurą ir yra stipresnė už betoną, tad jai nereikalingas sutvirtinimas geležies armatūra.

Dini yra numatęs ir rimtesnių planų. Jis tikisi naująją technologiją panaudoti kuriant ateities Mėnulio bazes. Jo vadovaujama kompanija veda derybas su La Scuola Normale Superiore universitetu, Didžiosios Britanijos architektų firma "Norman Foster"  ir aeronautikos kompanija "Alta Space" dėl galimybės sukurti modifikuotą "D-Shape" įrenginį, kuris vietoj dabartinės statybinės medžiagos galėtų naudoti Mėnulio regolitą (Mėnulio paviršiuje randamas dulkes). Toks įrenginys (bent teoriškai) galėtų daug pigiau (palyginti su standartiniais metodais) sukonstruoti Mėnulio bazei reikalingas konstrukcijas. Šį sumanymą siekiama įtraukti į Europos Kosmoso Agentūros (ESA) projekto "Aurora" rėmus. Dini vadovaujami inžinieriai planuoja atlikti bandymus specialiame "Alta Space" vakuuminiame kambaryje, siekiant užtikrinti, jog procesas bus įmanomas ir retos atmosferos aplinkoje, tokioje kaip Mėnulis. Dini taip pat užsimena, kad jo didžiausia svajonė yra pabaigti Gaudi Sagrada Familia bažnyčią Barselonoje, kuri statoma nuo 1882 metų ir dar nebus baigta anksčiausiai iki 2026 metų.

Žemiau pateiktame video demonstruojamas mažesnio mastelio "D-Shape" spausdintuvo darbas atkuriant nuskenuotą skulptūrą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Mindaugas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)