Steigiamam Energetinio saugumo centrui Lietuva sieks NATO pripažinimo (Video)  (2)

Nuo kitų metų Lietuvoje steigiamam Energetinio saugumo centrui Lietuva sieks gauti NATO pripažinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl biudžetinės įstaigos steigimo Karo akademijos patalpose Vilniuje antradienį apsisprendusi Vyriausybė nutarė siekti NATO energetinio saugumo kompetencijos centro statuso. Taip Lietuva ketina sekti Estijos pavyzdžiu, kurioje yra įkurtas NATO kibernetinio saugumo centras.

Šiuo metu projektas yra pristatomas kitoms NATO šalims - narėms, prašant politinio palaikymo ir siūlant apsvarstyti galimybę deleguoti nacionalinius ekspertus, teigiama nutarimo projektą lydinčiuose raštuose. Projektą praeitą savaitę Briuselyje Aljanso šalių atstovams pristatė ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Planuojama, kad centras nagrinės iššūkius energetiniam saugumui, teiks pasiūlymus dėl projektų įgyvendinimų ir prisidės tarptautinėje erdvėje prie energetinio saugumo stiprinimo iniciatyvų.

Darbo grupės, analizavusios centro steigimo perspektyvas, ataskaitoje tvirtinama, kad Lietuva jau susilaukė susidomėjimo ir palaikymo iš NATO administracijos ir šalių narių - Estijos, Lenkijos, JAV, Kroatijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Prancūzijos, Vokietijos.

Ataskaitoje nurodoma, kad centro įkūrimo idėja palaikoma atsižvelgiant į ypatingą Lietuvos situaciją energetinio saugumo srityje - Lietuva vadinama "energetine sala", praeitų metų pabaigoje uždaryta Ignalinos atominė elektrinė.

Centro savininko teises ir pareigas įgyvendins Užsienio reikalų ministerija. Į patariamąjį organą savo atstovus taip pat ketina deleguoti kitos institucijos. Dėl Energetikos ministerijos prieštaravimų, ji konkrečiai projekte nėra minima.

Diskusijos dėl Energetinio saugumo centro steigimo Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)