Sensacinga žinia. Spėjama, kas iš tikro vadovavo maištui prieš Putiną  (1)

Jevgenijaus Prigožino „Wagner“ maištas išsklaidė rusų vienybės aplink Putiną mitą. „Wagner“ buvo šiltai sutikti Rostove ir lengvai žygiavo Maskvos link. Prigožino samdiniai be kovos užėmė ne vieną karinį objektą. Kas jiems padėjo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Karinės teisės tyrimų centro vadovas, karo ekspertas Oeksandras Musienko mano, kad Prigožino veiksmams pritarė Rusijos politinis elitas. Tam reikėjo slaptųjų tarnybų ir kariuomenės paramos ar bent jau nesipriešinimo. Gal net rimtos pagalbos iš žmonių aukštuose postuose.

„Prigožinas nėra nepriklausomas. Jis peržengė faktą, kad jis yra tik žudikas, kovotojas, teroristas. Jis pradėjo skelbti politinius dalykus, kurie liečia ne tik mūšio lauką, bet ir visą Rusijos visuomenę“, - sakė Musienko ir pridūrė, kad turi „pagrindo manyti, kad tai buvo kažkas iš Šoigu aplinkos, turintis gana ambicingų planų“.

Dauguma Prigožino pretenzijų buvo susijusios su Sergejumi Šoigu ir Valerijumi Gerasimovu. Prigožinas teigia, kad siekė juos nušalinti. Bet Musienko spėja, kad Prigožinui galėjo padėti pats Šoigu.

Taip manyti yra keletas priežasčių:

  • dabar Šoigu kuria tik sau pavaldžias atsargos pajėgas;
  • Šoigu visiems leido suprasti, kad bet kokia kritika ir net maištai jo nepasiekia;
  • buvo pademonstruotas Vladimiro Putino silpnumas.

Per pastaruosius metus Putino autoritetas labai sumažėjo ir Prigožino maištas prie to tik prisideda.

„Bus kitas etapas. Galbūt net veiksmų sabotažas fronte. Tikslas yra sukurti lengvą valdžios perdavimą, kuris būtų kuo naudingesnis jiems (elitui), kad Putinas išeitų kaip Jelcinas“, – pažymėjo Musienko.

 

Jo nuomone, dabar Rusijos politinis elitas nori įgyti valdžią, pasiekti susitarimą su Vakarais ir išvesti kariuomenę iš Ukrainos, susitaręs su Vakarais, nes nuostoliai yra labai dideli, o karinis sutriuškinimas visai Rusijai būtų pražūtingas. Musienko mano, kad kitaip Rusija rizikuoja paskęsti pilietiniame kare.

Todėl Rusijos karinė-politinė vadovybė dabar gali norėti parodyti, kad Putinas negali susidoroti su situacija. Įrodžius, kad Vladimiras Putinas yra silpnas būtų galima organizuoti valdžios perdavimą, kurį palaikytų visuomenė. Todėl Prigožino maištas galėjo turėti didelės paramos Rusijos politinėje-karinėje vadovybėje. Ir būtent toks, koks įvyko - tik su simboliniu žygiu link Maskvos.

(81)
(13)
(68)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: