Priešsraigtinės minos galėtų saugoti Ukrainos techniką nuo „Lancet“? Koks tai ginklas?  ()

Rusijos dronai „Lancet“ yra viena didžiausių grėsmių Ukrainos šarvuotajai technikai ir su jais susidoroti nėra lengva. Tačiau, anot „Defense Express“, galima juos naikinti priešsraigtinėmis minomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV dar aštuntajame dešimtmetyje bandė sukurti minas oro gynybai. Jau devintajame dešimtmetyje Bulgarijoje sukurtos sėkmingos minos, skirtos kovoti su sraigtasparniais. Bulgarai sukūrė visą eilę skirtingų priešsraigtinių (tokių, kurios kovoja prieš sraigtasparnius) minų ir vieną jų, AHM-200, nukopijavo rusai. Tiesa, rusų PMO yra gerokai pažangesnė už jos bulgarišką pirmtaką, nes veikia plačiau, turi infraraudonųjų spindulių jutiklius ir kitus prietaisus.

Priešsraigtinės minos kurtos ir kitose šalyse. Paprastai sakant, tai - prietaisas, kuris stebi dangų, aptinka lėtai skrendančius orlaivius (įprastai, sraigtasparnius) ir pavaišina juos skeveldromis ar šratais. Priešsraigtinės minos naudoja įvairius jutiklius - nuo artumo ir IR jutiklių iki akustinių. AHM-200 turi 12 kg TNT ir pajutusi sraigtasparnį sprogsta, paskleisdama apie du tūkstančius skeveldrų, kurios lekia apie 200 metrų.

 

Pastebėsite, kad priešraigtinių minų veikimo nuotolis yra trumpas. Be to, joms reikia jutiklių, gal net kompiuterinių sistemų, todėl jos yra brangios. Ir tos investicijos retai atsiperka, nes reikia rasti vietą, kur priešo sraigtasparnio pasirodymo tikimybė yra didžiausia. Pavyzdžiui, atsitraukiant galima taip užminuoti laukus ar pastatų stogus, bet tai nėra efektyviausias būdas tai padaryti. Visa tai susideda į tai, kad priešsraigtinės minos yra kone pamirštas ginklas.

„Defense Express“ ekspertas mano, kad tokias minas galima panaudoti kovai su dronais, nes jie irgi skrenda lėtai. Pirmiausia reikia sumažinti jų kainą, bet galima tai padaryti. Net ir bulgarų 4AHM-200-100 minos tam puikiai tiktų. Galbūt reikėtų modifikacijų, kad mina pastebėtų iš kompozitinių medžiagų pagamintus dronus, bet viskas įmanoma.

 

Priešsraigtines minas galima montuoti tiesiai ant šarvuotos technikos, bet reikėtų tai daryti atsargiai ir protingai, kad ji nesužeistų savų karių. Galima įsivaizduoti, kad ateityje tankai turės dinaminę šarvų apsaugą, kuri padės nukreipti ir tokius ginklus kaip „Lancet“.

(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: