Tai stipriai keičia jėgų balansą. Rusijos laivynas pavojuje  ()

Jėgų pusiausvyra Juodojoje jūroje keičiasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainai visiškai pavyko pakeisti karinę jėgų pusiausvyrą Juodojoje jūroje ir sukelti pavojų Rusijos laivyno Kryme saugumui, rašoma „Wall Street Journal“ (WSJ) analizėje. Ukrainos ginkluotosios pajėgos veiksmingai naudojo savo laivus kamikadzes, kad atkeršytų galingesniam Rusijos laivynui ir keltų grėsmę Rusijos kariniams tiekimo maršrutams bei laivybai.

Karo analitikai leidiniui patvirtino, kad antvandeniniai bepiločiai orlaiviai gali pakeisti karo veiksmų pobūdį, priversdami Rusiją skirti daugiau išteklių savo uostams, karo laivams ir krovininiams laivams, kuriuos ji naudoja ginklams, degalams ir kitoms atsargoms savo ginkluotosioms pajėgoms gabenti, ginti. Be to, tikimasi, kad atakos dar labiau padidins laivų, plaukiančių į Rusijos gyvybiškai svarbius Juodosios jūros uostus, laivybos ir draudimo išlaidas.

„Manau, kad Ukrainos žinia agresoriui yra paskelbti: Juodoji jūra jums nesaugi“, - sakė Ginklų kontrolės asociacijos tyrėja Gabriela Iveliz Rosa Hernandez, tyrinėjanti Rytų Europos kariuomenes.

Kiekvienas ukrainiečių karinio jūrų laivyno bepilotis kainuoja ketvirtį milijono dolerių, o tai yra maža dalis dešimčių, jei ne šimtų milijonų dolerių, išleidžiamų didesniems apgadintiems Rusijos laivams statyti, pažymi leidinys. Dėl mažo antvandeninių dronų dydžio nuo jų sunku apsisaugoti beveik taip pat, kaip dronai kelia problemų priešlėktuvinei gynybai: juos sunku aptikti.

 

Ukrainos laivų kamikadzių atakos parodė, kad jos gali paveikti Rusijos ekonomiką, kuri vis labiau priklauso nuo savo Juodosios jūros uostų eksportuodama naftą, grūdus ir kitas prekes, pažymėjo WSJ. Pavyzdžiui, „Lloyd's List Intelligence“ duomenys parodė, kad dronų ataka prieš Krymo tiltą smarkiai sumažino laivų įplaukimų į Azovo jūrą skaičių. Įplaukimų į Novorosijsko uostą po atakos prieš uostą sumažėjo daugiau nei perpus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()