Strateginis sprendimas. Rusai nori „prikelti“ įdomios sovietinės haubicos projektą (Foto, Video)  ()

Ekspertai mano, kad sprendimą atgaivinti senąjį projektą nulėmė Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadovybės noras gauti mobilesnį vienetą su geresnėmis vairavimo savybėmis ir tinkama ugnies galia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Strateginis sprendimas. Rusija paskelbė apie planus „prikelti“ įdomios sovietinės haubicos projektą.

152 mm savaeigė haubica 2S18 „Pat-S“ buvo sukurta dar sovietiniais laikais, tačiau dėl geopolitinių pokyčių ir NATO sprendimo standartizuoti artilerijos kalibrus iki 155 mm, 2S18 „Pat-S“ projektas buvo atidėtas.

Kas tai per ginklas, rašo „Military Leak“.

Publikacijos autoriai pažymi, kad projektą inicijavo korporacijai „Rostech“ priklausanti „Kurganmašzavod“. Planuojama grįžti prie savaeigių haubicų 2S18 „Pat-S“ kūrimo ir modernizuoti įrangą, ypač atsižvelgiant į gebėjimą įveikti vandens kliūtis.

Stebėtojai rašo, kad šis sprendimas yra strateginis žingsnis, turintis keletą svarių priežasčių.

2S18 „Pat-S“ savybės

2S18 „Pat-S“ turėjo būti 122 mm savaeigės haubicos 2S1 „Gvozdika“ įpėdinis. Palyginti su daugeliu esamų savaeigių haubicų, 2S18 „Pat-S“ yra didesnio kalibro, todėl mūšio lauke yra galingesnis ugnies smūgis.

Savaeigė haubica buvo sukurta ant pėstininkų kovos mašinos BMP-3 važiuoklės, kuri užtikrino jos mobilumą ir universalumą. O 152 mm kalibras žymiai padidino ugnies galią, palyginti su ankstesnėmis 122 mm savaeigėmis haubicomis.

 

 

O štai įrenginių eksploatacinės charakteristikos labai nesiskiria nuo kitų šios klasės artilerijos sistemų, naudojamų RF ginkluotosiose pajėgose. Tiesą sakant, 2S18 „Pat-S“ yra savaeigė lengvosios 152 mm velkamosios haubicos 2A61 „Pat-B“ versija, o naudojimo ir priežiūros metodai yra panašūs į 122 mm haubicos D-30A.

 

2S18 „Pat-S“ charakteristikos:

  • pagrindinė ginkluotė – 152 mm 2A63 pabūklas;
  • papildomi ginklai – 7,62 mm PKT kulkosvaidis;
  • sviedinio svoris – 43,56 kg;
  • šaudymo nuotolis – iki 15 km;
  • didžiausias ugnies greitis – 6-8 šūviai per minutę;
  • svoris – iki 18,8 tonos;
  • korpuso ilgis – 7,2 m;
  • variklio galia – 500 AG;
  • maksimalus greitis užmiestyje – 70 km/h;
  • amfibijos greitis – iki 10 km/h;
  • galios rezervas – 600 km;

 

Ekspertai atkreipė dėmesį į savaeigių haubicų vairavimo savybes. Pavyzdžiui, savaeigė haubica gali įveikti iki 60 % nuolydžius, iki 30 % šoninius nuolydžius ir prasiskverbti per tranšėjas iki 2,5 m. Tokios galimybės buvo pasiektos dėl sumažėjusio svorio, palyginti su 2S3 „Akacija“, turinčią tą pačią ugnies galią.

 

Tiesą sakant, Rusijos ginklų gamintojai bandė sukurti mobilesnį ginklą su pagerintomis vairavimo savybėmis, tikriausiai todėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadovybė nusprendė atgaivinti senąjį projektą.

„Tai ne tik praėjusios eros prikėlimas, bet ir strateginis žingsnis, reaguojant į besikeičiantį kovinės veiklos pobūdį. Modernizuodama ir tobulindama šią artilerijos sistemą Rusija sudaro sąlygas didinti ugnies galią ir operatyvinį lankstumą šiuolaikiniame mūšio lauke“, – padarė išvadą stebėtojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()