Danguje patruliuos Pentagono „Mirties angelas“ (Video)  (14)

Kovinį budėjimą Afganistane pradeda speciali JAV karinio transportinio lėktuvo „Hercules“ modifikacija „AC-130 Spectre“, dėl savo milžiniškos ugnies galios praminta didžiausiu pasaulyje skraidančiu pabūklu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AC-130 Hercules“ valdo 2 įgulos narių – pirmasis ir antrasis pilotai, šturmanas, ugnies sistemų kontrolės ir elektroninių ginklų sistemų karininkai. Jiems talkina 7 padėjėjai – skrydžio inžinierius, TV operatorius, infraraudonųjų spindulių įrangos operatorius, užtaisytojas ir trys šauliai, skelbia britų dienraštis „Daily Mail“.

Nors kodiniu pavadinimu „Spectre“ žymima „AC-130 Hercules“ modifikacija išoriškai nesiskiria nuo įprastinių šio tipo transportinių lėktuvų, ji pasižymi itin didele smogiamąja galia. Šiame „Mirties angelu“ pavadintame lėktuve yra sumontuotas 105 mm kalibro „M101 A1“ lauko artilerijos pabūklas, savo ugnimi galintis „išgarinti“ taikinius bemaž 1200 metrų atstumu.

Atakos metu „AC-130 Hercules“ atidengia ugnį iš „M101 A1“ pabūklo. Jo greitašauda siekia 10 sviedinių per minutę. Šiam pabūklui naikinti taikinius padeda trys 25 mm „Gatling“ patrankėlės, per minutę paleidžiančios 7 500 užtaisų. Pasak dienraščio, kai tik po „AC-130 Hercules“ fiuzeliažu įtvirtinta vaizdo kamera užfiksuoja antžeminį taikinį, jo koordinatės perduodamos ugnies valdymo kompiuteriui, ir „Mirties angelas“ jau būna pasiruošęs atidengti visą savo ugnį.

Kad „M101 A1“pabūklo atatranka turėtų kuo mažesnę įtaką lėktuvo skrydžiui, lėktuve įrengti trumpi bėgiai, kuriais šūvio metu čiuožteli patranka. 105 mm sviediniuose yra apie 2,6 kg trinitrotoluolo, iššauti jie lekia į taikinį maždaug 465 m/s greičiu. Pataikę jie gali sugriauti pastatus ir maždaug 1500 metrų atstumu paskleisti šrapnelius.

Pranešama, kad „Mirties angelas“ talkins Afganistane dislokuotiems JAV ir D. Britanijos pajėgų specialiosios paskirties daliniams ir bus naudojamas prieš vadinamuosius prioritetinius taikinius – ypač pavojingas talibų kovotojų grupes, kurias „medžioja“ britų „Task Force 42“ ir „Task Force 444“ specialiosios paskirties kariuomenės būriai.

Pasak vieno britų specialiosios paskirties dalinio karininko, „AC-130“ iš tikrųjų yra mirtinas ginklas. „Jis labai tikslus ir paprasčiausiai „išgarina“ taikinius bei pasiunčia stiprų psichologinį signalą priešui“, - sakė jis.

Šiame vaizdo siužete – „AC-130 Hercules“ iš arčiau.

(4)
(0)
(4)

Komentarai (14)