„24 lėktuvai per 5 dienas“. Rusija „sujungė“ A-50 su S-400. Ar tai pavojinga?  ()

Lėktuvą A-50 panaudoti priešlėktuvinių raketų kompleksui S-400 valdyti teoriškai įmanoma, o tai tikrai leidžia išplėsti 40N6 raketų naudojimo sritį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-26 „24 lėktuvai per 5 dienas“. Rusija „sujungė“ A-50 su S-400. Ar tai pavojinga?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to, kai gynybos ministras Šoigu paskelbė apie tariamą 24 lėktuvų numušimą per penkias dienas, propagandinė TASS pranešė, kad tam rusai panaudojo naują schemą – aptikimo lėktuvo A-50 tolimojo nuotolio radarą suderino su S-400.

Pažymėtina, kad į Šoigu žodžius vargu ar apskritai reikėtų žvelgti rimtai, nes pagal Rusijos Federacijos gynybos ministerijos pareiškimus, Rusija „numušė“ 515 Ukrainos oro pajėgų lėktuvų iš 79, kurie pagal į „Military Balance“ įverčius Ukrainoje buvo 2021 m. Bet į informaciją apie A-50 „tandemą“ su S-400 tikrai galima atsižvelgti.

TASS medžiagoje teigiama, kad šaudymas iš S-400 buvo vykdomas maksimaliu atstumu į taikinius, esančius maždaug 1 km aukštyje, taip pat tai, kad buvo panaudotos naujos priešlėktuvinių valdomų raketų galvutės.

Reikėtų pažymėti, kad ilgiausio nuotolio raketa S-400 yra 40N6, kurios deklaruojamas taikinio sunaikinimo nuotolis yra 380 km. Skirtingai nuo 48N6 raketų, kurių 48N6DM versijos taikinio sunaikinimo nuotolis yra iki 250 km, 40N6 nenaudoja radijo komandų valdymo sistemos, o, kaip deklaruota, kombinuotą aktyvųjį ir pusiau aktyvųjį nukreipimą.

Gali būti, kad raketos nukreipimo galvutė vidurinėje skrydžio dalyje gali dirbti pusiau aktyviu režimu, priimdama atsispindėjusį signalą, o jau paskutinėje dalyje – įjungti aktyvią paiešką. Teoriškai taikinio „apšvietimas“ yra įmanomas ir jis tikrai gali užtikrinti šaudymą už tiesioginio taikinio matymo linijos antžeminiu radaru, nes orlaiviui 1 km aukštyje antžeminio radaro radijo horizontas bus apie 140 km.

 

 

Teoriškai A-50 iš tikrųjų gali duoti taikinio indikaciją ant taikinio, kurį, remiantis deklaracijomis, mato iki 400 km atstumu (tai abejotina), o 40N6 gali skristi jo kryptimi.

Ar „Kamanės“ radaras (arba modernizuotas „Kamanė-M“) gali „apšviesti“ taikinį pasyviam 40N6 nukreipimo radaro galvutės veikimo režimui pasyviuoju režimu, lieka atviras klausimas, apie tokį veikimo režimą nepavyko rasti jokio paminėjimo. Kalbant apie orlaivio A-50 galimybes vykdyti 48N6DM raketos radijo komandų valdymą – taip pat.

 

 

Todėl visiškai įmanoma, kad kalbame apie 40N6 raketos naudojimą paleidimo režimu A-50 aptikto taikinio srityje, kur raketa pati turėtų užfiksuoti orlaivį.

Pažymėtina, kad 40H6 Rusijos Federacija, remiantis deklaracijomis, priėmė dar 2018 m. Tuo pačiu metu jos tiekimas Rusijos kariuomenei buvo pradėtas tik 2020 m., Taip pat tapo žinoma apie planą iki 2027 metų tiekti apie 1000 tokių raketų. Pati raketa sukurta pagal dviejų pakopų sistemą, jos pradinis svoris yra 1900 kg, iš kurių 180 kg skirta kovinei galvutei su deklaruota 300 metrų smūgio zona.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(6)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()