Nereikėjo nė mokymų. Unikali nuskandintame kreiseryje „Moskva“ tarnavusio kario istorija  (3)

Ukrainos karys papasakojo apie savo tarnybą kreiseryje „Moskva“ paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karys Sergejus iš 128-osios atskirosios Užkarpatės brigados, šaukiniu „Kombainior“, prisiminė, kaip tarnavo garsiajame nuskendusiame kreiseryje „Moskva“.

„Karinę tarnybą atlikau dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Sausumos pajėgos jau buvo padalintos, o derybos dėl Juodosios jūros laivyno tarp Ukrainos ir Rusijos vis dar vyko, todėl kilo painiava. Buvo neaišku, kas kam atiteks. Atsidūriau kreiseryje „Moskva“ - be jokių mokymų, tiesiai į karo laivą. Pusė karininkų tada buvo ukrainiečiai, pusė - rusai, o kariai - ukrainiečiai, rusai ir baltarusiai. Buvau paskirtas į valdymo pulto, skirto sparnuotosioms raketoms žemė-oras, kurių skrydžio nuotolis yra 150 kilometrų, operatoriaus pareigas“, – prisimena karys.

Pasak Sergejaus, jo komanda užsiėmė kreiserio „Moskva“ apsauga.

Turiu pasakyti, kad tais laikais laivas buvo prižiūrėtas, labai geros būklės. Bet apskritai apie tarnavimą kreiseryje turiu liūdnų prisiminimų, tuomet vyravo dedovščina“. Pirmus metus buvai visai niekas, tik paskui pradėjai augti po truputį. Tarnyba laivyne truko visus trejus metus. Kai sužinojau apie mūsų raketų sunaikintą „Moskva“ ir pažiūrėjau vaizdo įrašą, jausmas buvo labai malonus. Jei būčiau galėjęs, pats būčiau padėjęs jį nuskandinti...“ pasakojo Ukrainos gynėjas.

 

Kadangi šio amžiaus pradžioje Sergejus dalyvavo kelis mėnesius trukusiose tarptautinėse karinėse pratybose „Sea Breeze“, jis tikėjosi, kad Rusijos invazijos akivaizdoje prisijungs prie laivyno. Tačiau jis buvo išsiųstas į kalnų pėstininkų brigadą.

(67)
(4)
(63)

Komentarai (3)