Baigiasi 155 mm sviediniai. Skelbiama, kas nutiko  ()

Nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios sumažėjo gyvybiškai svarbių 155 mm sviedinių Ukrainai tiekimas, nors šalies parlamentarai perspėja apie pavojingą amunicijos trūkumą fronto linijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų atsargos sumažėjo. Tai gyvenimas – ir tai normalu, nes visi kovoja už išlikimą“, – ketvirtadienį Kyjive žurnalistams sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

JAV 155 mm amunicijjos atsargos, kurios iš pradžių buvo skirtos Ukrainai, dabar gabenamos į Izraelį, pranešė „Axios“. Jų skaičius buvo „dešimtys tūkstančių“, remiantis ataskaita, arba artimas JAV mėnesio gamybos tempui.

JAV per metus ir aštuonis mėnesius nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasarį Ukrainai pristatė daugiau nei du milijonus 155 mm sviedinių. Jų gamyba išaugo daugiau nei dvigubai – nuo 12 000 per mėnesį prieš Rusijos invaziją iki 28 000 dabar. ES narės taip pat ištuštino savo atsargas, o visa ES pradėjo planą tiekti vieną milijoną vienetų nuo 2023 m. kovo iki 2024 m. kovo mėn.

Nepaisant pastangų, amunicijos dažnai būdavo per mažai. Ukraina sunaudoja 240 000 sviedinių per mėnesį, o tai daug daugiau nei JAV mėnesinės gamybos normos. Ukrainos kariai reguliariai praneša apie amunicijos trūkumą fronto linijose, net ir tokiuose karštuose taškuose kaip šalies rytai.

ES taip pat nepasieks savo 2024 m. kovo mėnesio tikslo tiekti milijoną vienetų sviedinių, šią savaitę sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius.

 

Tuo tarpu V. Zelenskio naujienos apie JAV pristatymo sumažinimą Ukrainai atkeliavo ypač sudėtingu momentu, kai Rusija sustiprina puolimus netoli Avdijivkos – Rytų Ukrainos miesto, kuriame intensyvios kovos panašios į praeitą žiemą vykusias Bachmute.

„Padėtis gana sudėtinga“, – sakė Ukrainos parlamentaras Jegoras Černijevas. „Stipraus apšaudymo iš mūsų pusės intensyvumas vis mažėja, nes trūksta amunicijos“.

Karas Gazoje nėra vienintelis dalykas, lėtinantis ginklų tiekimą Ukrainai. Kongreso patvirtintas finansavimo fondas, skirtas pagelbėtii Ukrainai, beveik tuščias.

JAV remia Ukrainą visų pirma per papildomus finansavimo asignavimus. Šios lėšos yra padalintos į Prezidento išimčių valdybą (PDA), kuri moka už ginklų, siunčiamų iš JAV sandėlių į Ukrainą pakeitimą, ir Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyvą (USAI), kuri perka visiškai naujus ginklus.

 

Spalio viduryje USAI išnaudojo savo lėšas, o PDA liko tik 1,6 mlrd. USD nepaskirtų lėšų. Gynybos lyderiai spaudė Kongresą patvirtinti daugiau, bet bent jau kai kurie įstatymų leidėjai abejoja, ar bus daug nuveikta vykstant diskusijoms apie tai, ką daryti po to, kai kitų metų pradžioje nustos galioti naujausia laikinoji federalinė rezoliucija dėl išlaidų.

Tuo tarpu Ukraina turi atlaikyti Rusijos puolimą.

„Aš dažnai einu į priešakines linijas“, – sakė Oleksandra Ustinova, vadovaujanti Holos partijos frakcijai Ukrainos parlamente. „Aš net bijau ten eiti, nes žmonės tiesiogine prasme neturi su kuo šaudyti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(9)
(-7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()