Netvardomos emocijos, 230 ukrainiečių belaisvių grįžta namo! (Video)  ()

Trečiadienį Rusija ir Ukraina paskelbė apie didelį apsikeitimą karo belaisviais. 248 belaisviai grįžta į Rusiją ir 230 į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigiama agresijos karą kariaujančios Rusijos gynybos ministerijos pranešime spaudai, mainai įvyko tarpininkaujant Jungtiniams Arabų Emyratams. Teigiama, kad apsikeitimas karo belaisviais yra vienintelis dalykas, apie kurį Rusija ir Ukraina galėjo reguliariai diskutuoti nuo karo pradžios.

Rusijos teigimu, jos kariai yra paimami kariniais lėktuvais ir siunčiami medicininei apžiūrai bei reabilitacijai. Pranešime nenurodoma, kur lėktuvas pasiims karius.

„Mūsų žmonės yra namuose“, – „Telegram“ komentavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mes padarysime viską, ką galime, kad grąžintume likusius belaisvius“.

Paskelbtame vaizdo įraše matomi vyrai, kai kurie iš jų yra apsiviję Ukrainos vėliava.

„Ukraina aukščiau už viską“, – šaukia jie.

V. Zelenskio teigimu, tarp paleistųjų yra armijos, nacionalinės gvardijos, karinio jūrų laivyno ir pasienio apsaugos kariai, vienuolika karininkų ir šeši civiliai.

 

Pasak Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaro Dmytro Lubineco, tarp paleistųjų yra Mariupolio ir Gyvačių salos gynėjai, kalėję nuo agresijos pradžios.

Tarp Mariupolyje dislokuotų „Azovo“ pulko karių ir jų šeimų pasigirdo nepasitenkinimas, kad tarp paleistųjų, kaip pranešama, nėra pulko karių.

Rusija Azovo pulką laiko Ukrainos „nacių“ įsikūnijimu ir panaudojo paimtus karius savo propagandos tikslams.

Liepos mėnesį V. Zelenskis lėktuvu iš Turkijos atvežė penkis Mariupolio gynybai vadovaujančius vadus, kurie pagal pirminį susitarimą turėjo likti Turkijoje iki karo pabaigos.

Anot Dmitro Lubineco, tai buvo 49-asis Ukrainos ir Rusijos apsikeitimas kaliniais. Tačiau nuo paskutinio praėjo šiek tiek laiko, nes tai nutiko rugpjūčio pradžioje.

 

Rusija paskelbė suformavusi savanorių batalioną iš paimtų į nelaisvę Ukrainos karių. Apie tai prieš naujus metus pranešė valstybinė naujienų agentūra „Novosti“ ir televizijos kanalas „Rossija“.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, batalione būtų 70 buvusių ukrainiečių karo belaisvių, nusprendusių stoti į karą Rusijos pusėje.

Jei Rusijos teiginiai yra teisingi, tai būtų Ženevos konvencijos dėl karo belaisvių pažeidimas, nes konvencija vienareikšmiškai draudžia belaisvius panaudoti kovinėms pareigoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()