Rusija kuria savo DARPA analogą  (5)

JAV karinės paskirties mokslinių tyrimų organizacija DARPA buvo įkurta praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pabaigoje. Tuo metu ji buvo NASA pirmtakas, su pagrindiniu tikslu - kuo greičiau pasiekti dominavimą raketų technologijos srityje Sovietų Sąjungos atžvilgiu. Dabar panašu, jog Rusija ketina pritaikyti pasiteisinusį DARPA modelį savo reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien daug kas pasikeitė: dabar yra NASA, nebėra Sovietų Sąjungos, tačiau DARPA vis dar gyvuoja. Nenuostabu, kad daugeliui valstybių toks ilgalaikis vienos organizacijos gyvavimas yra savotiška "mįslė", neabejotinai verčiantis susimąstyti apie jos efektyvumą. Matyt to paskatinta, Rusija praėjusį ketvirtadienį paskelbė, jog ji rengiasi kurti savo karinių mokslinių tyrimų organizaciją, remdamasi DARPA modeliu. Šios organizacijos paskirtis bus kurti inovatyvias karines technologijas ir diegti jas praktikoje.

Naujoji iniciatyva grindžiama tuo faktu, jog šiuolaikinė Rusijos kariuomenė daugiausia remiasi senųjų Sovietinės eros technologijų tobulinimu, tačiau toks modelis jau kurį laiką nebepasiteisina ir vis ryškėja būtinybė kurti iš pagrindų naujas technologijas. Įdomus yra ir kitas faktas - šalies ekonomikos ekspertai teigia, jog toks prezidento Dmitrijaus Medvedevo žingsnis yra "siekis diversifikuoti Rusijos ekonomiką, atsiejant ją nuo naftos ir dujų ir orientuojantis naujų technologijų linkme".

Gali būti, jog tai duos ir ilgalaikius rezultatus. Negalima pamiršti, jog DARPA JAV suteikė ne tik karinį pranašumą, bet ir buvo šios šalies kosminės programos "lopšys", čia gimė didžiulis skaičius medicininių technologijų ir tas pats Internetas. Tuo pat metu organizacija finansavo daugybę tiek stambių, tiek smulkių kompanijų, kurios kūrė naujas technologijas ir inovacijas. Ar toks modelis pasitvirtins Rusijos atveju, ir ar tai nesukels naujo Šaltojo karo, parodys tik laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)