Švedijos kariuomenė priartėjo prie Rusijos sienų. Kas nutiko  ()

Pirmą kartą nuo XIX amžiaus pradžios Švedijos kariuomenė priartės prie Rusijos sienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedija atsisako savo 200 metų trukusios neutraliteto politikos, didėjant Rusijos Federacijos karinei grėsmei. Kitais metais Švedijos kariuomenė NATO operacijos metu bus išsiųsta prie Rusijos sienų.

Atitinkamą pareiškimą Nacionalinės gynybos konferencijoje padarė ministras pirmininkas Ulfas Christersonas, pranešė „Golos Ameriki“ („Amerikos balsas“).

2025 metais Švedijos karinis kontingentas, kaip jungtinės grupės dalis, dalyvaus saugant Šiaurės Atlanto aljanso sienas Latvijoje, vadovaujamas Kanados. Premjeras pažymėjo, kad tai bus „sumažintas batalionas“, sudarytas iš 800 kovotojų.

Kalbama apie karinį pulką P7, kuris šiuo metu yra dislokuotas Švedijos pietuose. Į Latviją jis vyks su savo technika: šarvuotais automobiliais AMV 360, pėstininkų kovos mašinomis „Stridsfordon 90“, taip pat, tikėtina, tankais „Leopard“.

Planuojama, kad Švedijos kariuomenė taps sustiprinto priešakinio buvimo pajėgų, saugančių rytines NATO sienas, dalimi.

Pirmą kartą nuo XIX amžiaus pradžios Švedijos kariuomenė priartės prie Rusijos sienų, nuo Rusijos ir Švedijos karo pabaigos.

Christersonas, pranešdamas apie savo pajėgų perkėlimą į Latviją, apkaltino Rusiją destabilizuojant visą Europą. Jis patikino, kad „negaiš laiko laukdamas galutinio savo šalies ratifikavimo“ NATO, kad imtųsi ryžtingų veiksmų ginti savo interesus.

 

Turkija ir Vengrija dar nesutiko dėl Švedijos narystės NATO. Šalis savo paraišką kartu su Suomija pateikė dar 2022 m., iškart prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą. Suomiai jau priimti į Aljansą, tebevyksta derybos dėl Švedijos.

Savo kalboje Švedijos premjeras taip pat pabrėžė būtinybę ir toliau remti Ukrainą kovojant su Rusijos agresija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(165)
(15)
(150)

Komentarai ()

Susijusios žymos: