„Google“ automobiliai – be vairuotojų (Video)  (14)

Bendrovė „Google“ Kalifornijos keliuose bando 7 eksperimentinius automobilius, kurie save valdo patys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso šie robotizuoti automobiliai Kalifornijos valstijos greitkeliais ir miestų, įskaitant San Franciską ir Los Andželą, gatvėmis įveikė 224 000 kilometrų atstumą. Per visą bandymų laiką įvyko tik vienas incidentas – į „Google“ automobilį užsižiopsojęs atsitrenkė iš paskos važiavęs vairuotojas, pranešė „Physorg.com“.

„Google“ vykdomo automobilių su autopilotu projekto tikslas – sustiprinti eismo saugumą, sumažinti avarijų skaičių ir patiriamus nuostolius, suteikti vairuotojams papildomo laiko, kurį jie gaišta kelionėje, ir sumažinti anglies dvideginio emisijas, teigiama pranešime.

„Google“ neslėpė savo ketinimo imtis keisti žmonių keliavimo automobiliais būdą. Rugsėjo 29 dieną vykusioje „Disrupt“ konferencijoje bendrovės vykdomasis direktorius Ericas Schmidtas pareiškė: „Jūsų automobilis turėtų pats save vairuoti. Tai savaime suprantamas dalykas. Tai, kad automobiliai buvo išrasti anksčiau, nei kompiuteriai – tiesiog klaida.“

Dienraštis „The New York Times“ skelbia, kad „Google“ Kalifornijoje bando 7 automobilius „Toyota Prius“, kuriuose įrengti radarai, vaizdo kameros, atstumą matuojantys lazeriai, GPS imtuvai, įvairūs davikliai ir kompiuteriai su dirbtinio intelekto programine įranga. Šie automobiliai važiuoja bet kokiomis eismo sąlygomis ne tik greitkeliais, bet ir siauromis miestų gatvėmis, įskaitant savo vingiais pagarsėjusią Lombardo gatvę San Franciske. Jie laikosi nustatyto greičio, patys stabdo, didina ir mažina greitį, o šalia sėdintys „instruktoriai“ – eksperimento eigą prižiūrintys „Google“ darbuotojai (vairuotojas ir programinės įrangos inžinierius) yra pasirengę autopiloto sutrikimo atveju iškart perimti automobilio valdymą.

Tačiau, pasak leidinio, to daryti dar nebuvo prireikę: pasak „Google“ atstovų, šie robotizuoti automobiliai į pasikeitusias eismo sąlygas reaguoja greičiau, nei žmonės.

Pasklidus naujienai apie Kalifornijoje autopiloto vairuojamus „Google“ automobilius, šios valstijos transporto administracijos vadovai pranešė pradėsiantys tyrimą, ar toks eksperimentas nepažeidžia valstijos įstatymų. „Google“ teisininkai savo ruožtu tvirtina, kad tokių automobilių naudojimas yra „absoliučiai teisėtas“, be to, eismą prižiūrintys pareigūnai būdavo informuojami apie kelyje pasirodysiančius automobilius be vairuotojų.

Šiame vaizdo siužete – autopiloto valdomas „Google“ automobilis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)