Kiek kiek? Tūkstančiai nepaliečių kovoja Rusijos pusėje  ()

Rusija gali girtis, kad yra stipri ir turi neišsemiamus resursus, bet tiesa yra ta, kad net karių ji ieško svetimose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 15 tūkstančių Nepalo piliečių kariauja Ukrainoje kaip Rusijos pajėgų dalis ir už tai gauna mažiausiai dviejų tūkstančių dolerių atlyginimą per mėnesį, praneša CNN. Žurnalistai kalbėjosi su iš fronto grįžusiais samdiniais ir į Rusijos kariuomenę užverbuotų nepaliečių artimaisiais.

Rusija pernai paskelbė, kad užsienio samdiniai gaus mažiausiai dviejų tūkstančių dolerių atlyginimą ir jiems bus taikomas pagreitintas Rusijos paso gavimo procesas. Ne šiaip sau – Nepalo pasas yra vienas prasčiausių pagal mobilumą, o ir šalis yra viena skurdžiausių pasaulyje.

Nepalo vyriausybė teigia, kad apie 200 jos piliečių kovoja už Rusiją ir kad kare jau žuvo mažiausiai 13 nepaliečių. Nepalo užsienio reikalų ministerija pranešė, kad keturi Nepalo kovotojai šiuo metu yra Ukrainos karo belaisviai. Tačiau Nepalo įstatymų leidėjai ir teisių gynėjai teigia, kad ši statistika labai nuvertina tikruosius skaičius.

Žymi Nepalo opozicijos politikė, buvusi užsienio reikalų ministrė Bimala Rai Paudyal šią savaitę sakė, kad prieš Ukrainą kovoja nuo 14 iki 15 tūkstančių nepaliečių.

 

Katmandu gyvenanti politikė, visuomenininkė Kritu Bhandari, tapusi Rusijos pusėje kariaujančių Nepalo vyrų artimųjų grupės lydere, sako, kad pastarosiomis savaitėmis į ją kreipėsi apie du tūkstančiai šeimų prašydami pagalbos. Kai kurios jų nori rasti kare Ukrainoje dingusius artimuosius, kitos – parvežti tuos, kurie vis dar bendrauja. Šimtai šeimų teigia, kad jų artimieji nebeatsako į žinutes ar skambučius ir yra nepasiekiami.

Nepalo karys Rusijoje, kuris saugumo sumetimais nenorėjo atskleisti savo pavardės, CNN sakė, kad būdamas mokymų centre netoli Maskvos mokėsi apie raketų paleidimo įrenginius, bombas, automatinius ginklus, dronus ir tankus. Jis teigia, kad jo grupėje yra afganistaniečių, indų ir egiptiečių.

 

Keli grįžę Nepalo kovotojai, kalbėję su CNN, kaltino Rusiją naudojus juos kaip patrankų mėsą.

Nepalo vyriausybė bando kovoti su šia situacija. Ji uždraudė savo piliečiams keliauti į Rusiją darbo reikalais. Katmandu policija pranešė, kad praėjusį mėnesį suėmė 18 žmonių, įtariamų Nepalo vyrų siuntimu prisijungti prie Rusijos pajėgų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(7)
(-3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: