Iš saulės ir smėlio Sacharos dykumoje ketiname gaminti energiją (Video)  (19)

Alžyro ir Japonijos mokslininkai planuoja Sacharos dykumą paversti didžiausia elektros jėgaine pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio projekto „Sahara Solar Project" tikslas - iki šio šimtmečio vidurio smėlynuose įrengti tiek elektros generatorių, kad jų gaminamos energijos užtektų pusei žmonijos.

Specialistai planuoja pirmiausia Sacharoje statyti silicio gamyklų, kur iš smėlio būtų gaminamas aukštos kokybės silicis - pagrindinis saulės modulių komponentas. Dalis pirmųjų modulių pagamintos elektros būtų skirta papildomiems silicio fabrikų įrenginiams statyti. Tokiu būdu elektrinių tinklas kuo toliau, tuo greičiau plėstųsi.

Tokijo universiteto daktaras Hideomi Koinuma pripažįsta, kad modulių gamyba iš Sacharos ar kitų dykumų smėlio iki šiol nebuvo išbandyta praktiškai, tačiau, jo teigimu, tai yra logiškas sprendimas.

„Vertinant kokybės, kiekio ir cheminės sudėties požiūriu, Sacharos smėlis yra pats tinkamiausias gaminti silikonui ir saulės baterijoms", - sako jis.

Saulės modulių gaminamą elektrą ketinama paskirstyti ne kintamąja, o efektyvesne nuolatine srove. Tai jau ne pirmas atvejis, kuomet įvardinama būtinybė centralizuotų elektrinių atveju elektros energiją perdavinėti nuolatine srove. Pavyzdžiui, apie tai buvo kalbama pristatant elektrinių planus JAV dykumose.

Tiesa, tokiu atveju irgi reikia spręsti energetinių nuostolių klausimus. Tam H. Koinuma ketina panaudoti aukštatemperatūrius superlaidininkus - specialias medžiagas, kurios leidžia elektrai keliauti per jas be jokio pasipriešinimo. Tiesa, nepaisant pavadinimo, tokie superlaidininkai veikia tik labai žemoje temperatūroje (apytiksliai nuo -240 iki -140 laipsnių Celsijaus, priklausomai nuo naudojamos medžiagos), todėl kabeliams gali prireikti galingos šaldymo sistemos. Plačiau apie superlaidininkus galite paskaityti išsamų ir įdomų straipsnį.

Ar superlaidininkai tikrai būtini, specialistai nesutaria: pasaulyje jau yra sistemų, kuriose nuolatinė elektros srovė perduodama įprastais laidais dideliais atstumais, kas tūkstantį kilometrų teprarandant apie tris procentus energijos. „Tačiau net jeigu nuspręstume vėsinti kabelius skystu azotu, sistemos gaminamos srovės kaina liktų konkurencinga", - tvirtina H. Koinuma.

Ne tik Alžyras ir Japonija nusitaikė į Sacharos saulės energiją. Yra ir daugiau panašių iniciatyvų, pavyzdžiui, Europos valstybių projektas „Desertec“. „Desertec“ tikslas kuklesnis – pagaminti 15 proc. Europos elektros energijos iki 2050 m. Tai būtų pozityvus indėlis į klimato apsaugą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)