Sudarytas „Facebook“ draugų pasaulio žemėlapis  (13)

Remiantis „Facebook.com“ interneto serverių duomenimis sudarytas pasaulinis „Facebook“ draugų geografinių ryšių žemėlapis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šis atvaizdas labai primena Žemės nuotrauką iš kosmoso, iš tikrųjų tai „Facebook“ socialinio tinklo vartotojų draugų tarpusavio ryšių geografinė vizualizacija, kurioje balta spalva pažymėtos sąsajos su kituose miestuose gyvenančiais bičiuliais, skelbia „Dailymail.co.uk“. Šį žemėlapį, remdamasis gausia „Facebook.com“ „Apache“ HTTP serverių duomenų baze, sudarė bendrovėje praktiką atliekantis inžinierius Paulas Butleris, teigiama pranešime.

Jis atsitiktiniu būdu išrinko 10 milijonų draugų porų skirtinguose pasaulio miestuose ir „nufiltravo“ visą informaciją, kuri leistų juos identifikuoti. Po to jis sujungė šiuos duomenis su kiekvieno vartotojo gyvenamąja vieta ir apskaičiavo „Facebook“ draugų skaičių tarp kiekvienos miestų poros. Galop šie duomenys buvo sujungti su kiekvieno miesto geografinėmis koordinatėmis.

Pasak leidinio, kurdamas šį „Facebook“ draugų ryšių vizualizacijos projektą, P. Butleris netrukus pamatė, kad jis stebėtinai primena tikslius pasaulio žemėlapio kontūrus.

„Man buvo įdomu pamatyti, kaip draugų ryšius veikia geografiniai ir politiniai barjerai. Norėjau parengti vizualizaciją, kurioje būtų galima pamatyti, tarp kokių miestų yra stipriausi draugų ryšiai“, – rašė jis „Facebook“ tinklaraštyje.

Kad būtų aiškiau, linijos tarp miestų, kuriuose yra daugiausia draugų porų, buvo padarytos plonesnės. Skirtingą draugų ryšių „svorį“ turintys miestai buvo išskiriami spalvomis – pradedant juoda, tamsiai mėlyna ir galiausiai balta.

„Friendster“ draugų pasaulio žemėlapyje itin ryškiai išsiskiria Vakarų Europa ir beveik pusė JAV teritorijos, pradedant rytine šalies pakrante.

„Mane labiausiai pribloškė suvokimas, kad baltos linijos žymi ne valstybių sienas, upes ar žemynų ribas, o realius žmonių tarpusavio santykius. Kiekviena balta gija gali reikšti keliaujant užsimezgusią draugystę, ryšį su užsienyje gyvenančiais artimaisiais ar draugais, vingiuotais gyvenimo keliais toli atsidūrusius buvusius bendramokslius. Vėliau tokias linijas pakeičiau geometriniais lankais, rodančiais trumpiausią atstumą tarp dviejų geografinių taškų. Kadangi Žemė yra sfera, projekcijoje dažnai linijos neatrodo tiesios. Tai ne vien gražus paveiksliukas, tai patvirtinimas, kaip tikrovėje žmones sieja tarpusavio ryšiai, kuriems netrukdo nei vandenynai, nei valstybių sienos“, - sakė P. Butleris.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: