„MyDoom“ – daugiausia nuostolių pasaulyje pridaręs skaitmeninis virusas  (3)

2004 metais sukurta kenkėjiška programa „MyDoom“ pripažinta per praėjusį dešimtmetį daugiausiai nuostolių pridariusiu skaitmeniniu virusu pasaulyje, praneša bendrovė „McAfee“. Kompanijos specialistai mano, kad bendra „MyDoom“ padaryta žala siekia 38 milijardus JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virusinė programa „MyDoom“ (žinoma ir W32.MyDoom@mm, Novarg, Mimail.R bei Shimgapi pavadinimais) pirmąsyk buvo pastebėta 2004-ųjų sausio 26 d. Ji tapo sparčiausiai plintančiu elektroninio pašto virusu. Ši programa buvo itin naudinga „spameriams“ (elektroninio šlamšto arba brukalų siuntėjams), kurie savo „kūrinius“ siuntinėdavo per infekuotus kompiuterius. Kai kurios seklių agentūros buvo pareiškę, neva ši kenkėjiška programa galėjo būti sukurta Rusijoje. Tikrasis „MyDoom“ autorius taip ir liko nežinomas.

Pavadinimu „MyDoom“ (pažodžiui išvertus iš anglų kalbos – „mano pražūtis“, „mano nuosprendis“) kenkėjišką programą pakrikštijo vienas pirmųjų virusinę programą aptikusių specialistų, „McAfee“ darbuotojas Kregas Šmugaras (Craig Schmugar). Jis teigia, jog idėja taip pavadinti kenkėjišką programą kilo programiniame kode pastebėjus žodelį „mydom“. „Be to, buvo akivaizdu, kad to viruso žala bus didžiulė, - pridūrė K.Šmugaras. – Pamaniau, kad žodis „pražūtis“ (angl. k. – „doom“) bus tinkamiausias.“

Antroji pagal padaryta žalą kenkėjiška programa yra „I Love You“. 2000 metais prasidėjusios viruso epidemijos padaryti nuostoliai siekia 15 milijardų JAV dolerių. Šis blogis dešimtis milijonų pasaulio kompiuterių atakavo 2000-ųjų gegužės 4d. ir vėliau. Šis kompiuterinis virusas buvo siuntinėjimas elektroniniu paštu, kaip prie el.laiško, pavadinimu“I Love You“ (iš angl. k. - „Myliu tave“) prisegtas dokumentas, kurį atidarius, kompiuteris būdavo pažeidžiamas.

Trečioje sąrašo vietoje yra 2009 metais sukurta programa „Conficker“. Jos padaryti nuostoliai vertinami 9,1 milijardo JAV dolerių.

Virusai „MyDoom“ ir „Conficker“ buvo sukurti dešimtmečio pirmoje pusėje, kai kibernetiniai nusikaltėliai tik pradėjo rašyti savo programas. Jų paskirtis – atkreipti dėmesį. Vėlesnės kenkėjiškos programos „Conficker“ ir „ZeuS“ buvo sukurtos taip, kad jų veikimas būtų nepastebimas, o viruso kūrėjui suteikta prieiga prie aukos kompiuterio veiktų kuo ilgiau.

Antroje praėjusio dešimtmečio pusėje padaugėjo netikrų antivirusinių programų. „McAfee“ teigia, kad šių programų pagalba vykdomos operacijos yra labiausiai per dešimtmetį paplitęs sukčiavimo būdas siekiant išgauti konfidencialių duomenų. Kiti paplitę sukčiavimo būdai yra „fišingas“ (sukčiavimo forma, skirta išvilioti konfidencialius duomenis, naudojant internetinius adresus, panašius į realiai egzistuojančios institucijos adresą), aferos pažinčių svetainėse ir elektroniniai laiškai, kuriuose prašoma pervesti pinigus didesnės sumos gavimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (3)