Išleista pirmoji lietuviškos blogosferos apžvalga  (1)

Lietuvoje dauguma tinklaraštininkų rašo kartą į 1-2 savaites, dažniausiai – pramogų, kultūros ir gyvenimo temomis. Skaitytojai mieliausiai renkasi „Facebook“ socialinį tinklą dalindamiesi tinklaraščių įrašais – čia įvyksta 81 % visų diskusijų apie blogų turinį. Tokios buvo pagrindinės tinklaraščių agregatoriaus „Poko“ išleistos blogosferos apžvalgos išvados.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apžvalgos duomenimis, pusė lietuviškų tinklaraščių yra rašomi nuosavose svetainėse, o iš tinklaraščių talpinimo paslaugas teikiančių internetinių tarnybų populiariausios yra „Blogger“ (14 %), „WordPress“ (12 %) ir lietuviškasis „BLOGas.lt“ (9 %). Apžvalgos autoriai mano, kad „BLOGas.lt“ tinklaraščių skaičius apžvalgoje gali būti mažesnis, nei yra iš tiesų, tačiau tikėti skelbiamu 62000 tinklaraščių skaičiumi taip pat nenori – kitų lietuviškų tarnybų pavyzdžiai rodo, kad aktyvių tinklaraščių iš tiesų būna tik keli procentai iš visų užsiregistravusių.

Daugiausiai tinklaraštininkų rašo bent kartą į savaitę (26 %) ar bent kartą į dvi savaites (25 %). Nuo jų nedaug atsilieka ir tie, kurie rašo kelis kartus į savaitę (22 %) ar kartą į mėnesį (15 %). Rašančių kelis kartus per dieną ar rečiau nei kas mėnesį yra mažuma. Daugiausiai įrašų parašoma vakarais – 21-24 valandomis bei po pietų pertraukų – 13-14 valandomis.

„Poko“ duomenimis, dažniausiai tinklaraščių įrašais dalinamasi „Facebook“ socialiniame tinkle. Twitter tinkle įrašais dalinamasi 10 kartų, „Google Buzz“ tinkle – 25 kartus rečiau. 60 % blogosferos įrašų pasidalinama ne daugiau kaip kartą, o daugiau nei 20 pasidalinimų sulaukia vos 4 % įrašų. Populiariausių tinklaraščių penketuką sudaro Ciniko Roberto blogas, Kernius Kuolys, Beatos virtuvė, Makalius  bei Apleisti.lt. Vidutiniškai šie tinklaraščiai sulaukia nuo 54 iki 280 pasidalinimų socialiniuose tinkluose. Populiariausias blogosferos įrašas iš viso surinko net 2880 pasidalinimų.

Dažniausiai tinklaraštininkai rašo pramogų, kultūros ir gyvenimo temomis. Jos sudaro daugiau nei pusę visų blogosferos įrašų. Verslo ir aktualijų temos sudaro 15 % įrašų, sporto tema – tik 4 % įrašų. Tačiau sporto temomis rašomi tinklaraščiai (ypač – Žalgirio fanų „Green Death“ ir apie tenisą rašantis „Vasara Open“ yra populiariausi, su kiekvienu įrašu surinkdami vidutiniškai po 13 pasidalinimų socialiniuose tinkluose.

Tarp komentatorių populiariausias Simono Bartkaus tinklaraštis, kurio įrašai vidutiniškai sulaukia net 410 komentarų. Vidutiniškai vienas įrašas blogosferoje sulaukia 5 komentarų.

Platesnį apžvalgos rezultatų aptarimą bei apžvalgos prezentaciją galite rasti Poko tinklaraštyje. Poko yra lietuviškų tinklaraščių turinio agregatorius, vertinantis naujus įrašus pagal skaitytojų norą įsijungti į diskusiją bei pasidalinti radiniu su draugais. Poko seka įrašų populiarumą socialiniuose tinkluose ir savo svetainėje pateikia populiariausius blogosferos įrašus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)