Lietuvos leidyklos kyla į kovą su nelegaliomis knygų svetainėmis  (19)

Leidykla „Baltos lankos“ džiaugiasi pirmąja savo pergale. Jos ir konkurentų išleistų knygų kopijas siūliusi viena interneto svetainė jau uždaryta. Tačiau tai – tik vis augančio ledkalnio viršūnė: tokių svetainių juk yra ne viena, rašo žurnalistė Aida Murauskaitė dienraštyje „Lietuvos rytas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Internete galima rasti daug leidyklų išleistų knygų kopijų. Jų parsisiunčiama stebėtinai daug. Mes išleidžiame intelektinį produktą ir įsipareigojame jį saugoti – jokiu kitu būdu neplatinti. O kai jis pasirodo internete, tampame nusikaltėliais prieš savo valią“, – kalbėjo Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė.

Kelios leidyklos jau padavė į teismą keleto tokių svetainių administratorius ir siekia prisiteisti materialinę žalą. „Baltų lankų“ leidyklą imtis žygių, kad būtų uždaryta svetainė www.knygu.info, paskatino vienas iš leidyklos autorių.

Į jį kreipėsi elektroninės parduotuvės savininkas, prašydamas teisės pardavinėti jo knygą, mat ir taip esą internete galima nemokamai ją skaityti. „Baltų lankų“ atstovė Ieva Bluvštein susirado nelegaliai jų išleistą knygą siūlančią svetainę. Joje darbuotoja aptiko dar keletą šios leidyklos ir konkurentų knygų. Už 4 litus mobiliojo telefono žinute parsisiųsdinusi prisijungimo slaptažodį I. Bluvštein įgijo teisę savaitę siųstis knygas be papildomo užmokesčio.

„Skaitytuvu padarytose kopijose buvo ir titulinis puslapis, ir leidyklos pavadinimas, netgi kaina“, – stebėjosi „Baltų lankų“ atstovė. Ją pribloškė ir prašymas parašyti, kokių knygų ji norėtų rasti šioje svetainėje ateityje. Leidykla kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai įspėjo, kad jų pagalba apsiribos tik tarpininkavimu uždarant svetainę. Mat svetainės Lietuvoje uždaromos tik teismo sprendimu arba tuomet, kai jų administratoriai sutinka tai padaryti patys.

Tikėtis, kad bus atlyginta leidyklai ar autoriui padaryta žala, vargu ar įmanoma, mat sunku nustatyti, kokio dydžio nuostolių jie patyrė, kiek kartų knyga buvo parsisiųsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)