K.Auryla: tikimybė, kad Islandijos ugnikalnio pelenai pasieks Lietuvą, labai maža  (4)

Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktorius Kęstutis Auryla sako, kad Islandijos pietuose išsiveržęs aktyviausias Grimsviotno ugnikalnis neturėtų rimtai sutrikdyti Europos skrydžių erdvės ir labai maža tikimybė, kad pelenų debesis pasieks Lietuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu Lietuvai jokio poveikio nebėra. Prognozuojama, kad poveikis bus gerokai mažesnis nei buvęs pernai – vulkanologų duomenimis, ugnikalnio išmetamų dalelių charakteristikos šiek tiek kitokios. Prognozuojama, kad praėjusių metų situacija, kai dėl Ejafjadlajokudlio išsiveržimo buvo apriboti skrydžiai praktiškai visoje Vakarų Europoje, nepasikartos“, – DELFI sakė K. Auryla.

Tačiau CAA vadovas neatmeta, kad gali būti uždaryta ne tik Islandijos, bet ir kai kurių kitų šalių oro erdvė. Tai priklausys nuo vulkano aktyvumo ir to, ar pasikartos iki 15 km aukštį pasiekiantys išmetimai. „Priklausomai nuo oro srautų judėjimo, visos dulkės gali būti pernešamos“, – aiškino K. Auryla.

Jo teigimu, tikimybė, kad vulkano pelenai pasieks Lietuvą, labai maža. Islandų meteorologai skelbia gerokai palankesnes prognozes nei pernai.

Tuo metu „The Independent“ pirmadienį skelbia, kad antradienį pelenų debesis gali pasiekti Škotiją. Prognozuojama, kad pelenai gali pasklisti į Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir Prancūzijos dalis.

Pasak K. Aurylos, šiuo metu 200 mylių spinduliu nuo vulkano apriboti skrydžiai. Neskraidoma virš Islandijos ir dalyje oro erdvės virš Atlanto vandenyno. Tai paveikia skrendančius į Islandijos oro uostus ir tuos, kurie, skrisdami į Šiaurės Ameriką, kerta Atlanto vandenyną.

DELFI primena, kad pernai dėl Ejafjadlajokudlio ugnikalnio išsiveržimo buvo nutrauktas oro susisiekimas didelėje Europos dalyje. Tada oro bendrovės sustabdė skrydžius nuogąstaudamos, kad dėl ugnikalnio pelenų, nuklojusių visą Europos šiaurę, nesugestų lėktuvų varikliai.

Transporto paralyžius buvo apėmęs 29 proc. pasaulio aviacijos rinkos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)